Nedēļas nogalē – "Vijas Artmanes Lielā nakts" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Vija Artmane
Vija Artmane Foto: Publicitātes foto

21. augustā leģendārajai aktrisei Vijai Artmanei apritētu 90. Rīgas svētku ietvaros, 17. augustā, Latvijas Televīzija organizē “Vijas Artmanes Lielo nakti”, kas leģendas dzīvei ļaus pietuvoties Rīgas pilsētvidē. Ar videoprojekciju palīdzību Laipu un Meistaru ielas sturī un Dailes teātra logos būs iespēja ielūkoties leģendas jaunības dienu un teātra dzīvē, bet kinoteātrī “Splendid Palace” notiks centrālais “Lielās nakts” pasākums – tur ieskatīsimies Vijas Artmanes kā kino dīvas dzīvē un tiksimies ar viņas ģimeni un laikabiedriem.

17. augustā plkst. 20.00 ar leģendārā režisora Rolanda Kalniņa ievadvārdiem kinoteātrī “Splendid Palace” notiks īpašs dokumentālās filmas “Saruna ar karalieni” (1980) atjaunotās versijas seanss. Pēc tam kinoteātra pagalmā satiksim Vijas Artmanes ģimeni un viņas laikabiedrus un vērosim audiovizuālo projekciju ar dīvas kinolomām. Pasākumā skanēs leģendas balss ieraksti, savukārt atmiņās par Vijas Artmanes publisko un privāto tēlu dalīsies režisors Jānis Streičs, aktrises meita Kristiāna Dimitere, mazmeita Berta Vilipsone un kinokritiķe Daira Āboliņa. Plkst. 21.40 videoprojekcijas sāksies arī Laipu un Meistaru ielas stūrī un Dailes teātra logos. Laipu un Meistaru ielas namā Artmane pavadīja bērnības gadus, savukārt tieši Dailes teātris bija viņas mūža teātris. Šie pasākumi vienlaikus būs arī filmēšanas laukums jaunās dokumentālās filmas pēdējiem kadriem.

Tieši aktrises dzimšanas dienā – 21. augustā – plkst. 19.00 kinoteātrī “Splendid Palace” notiks kinoteātra sezonas atklāšanas seanss, kurā kino pirmizrādi piedzīvos Latvijas Televīzijas jaunākais dokumentālais stāsts “Aktrise un laiks. Vija Artmane”. Filma būs mēģinājums saklausīt aktrises atklātības mirkļus arhīva ierakstos un senās intervijās, lai mēģinātu sajust, ko nozīmēja dzīvot Vijas Artmanes dzīvi.

Vijas Artmanes ģimene uzticējusi LTV filmēšanas grupai personīgo arhīvu ar 8 mm lentām, kur aktrise filmēta mājās un teātrī. Šis aktrises audiovizuālais dokumentējums tiks iekļauts gan jaunajā dokumentālajā filmā, gan kopā ar uzņemšanas komandai uzticētajām fotogrāfijām tiks izmantots audiovizuālajās projekcijās.

Ieeja visos 17. augusta notikumos – bez maksas. Pasākumi notiek Rīgas svētku ietvaros un to norisi atbalsta Rīgas dome. Biļetes uz filmas kino pirmizrādi 21. augustā – kinoteātra kasēs. Dokumentālās filmas “Aktrise un laiks. Vija Artmane” televīzijas pirmizrāde – 24. augustā plkst

Foto: LTV/personīgais arhīvs

21.25 LTV1. Filmas veidotāji: režisore Agita Cāne-Ķīle, scenāriste Daira Āboliņa, operators Edgars Bite, producenti Ieva Rozentāle un Artis Dobrovoļskis. Tieši aktrises dzimšanas dienā – 21. augustā – īpaša programma būs arī LTV1 vakara programmā – plkst. 21.20 Rolanda Kalniņa filmas “Saruna ar karalieni” atjaunotās versijas televīzijas pirmizrāde, bet pēc tās – režisora Leonīda Leimaņa “Purva bridējs”, ar Viju Artmani vienā no savām leģendārākajām lomām.

No 17. augusta sabiedrisko mediju portālā LSM.lv būs pieejama Vijai Artmanei veltīta sadaļa, kurā tiks publicētas intervijas ar tiem, kuriem bija gods pazīt lielo aktrisi, privātā arhīva materiāli un filmas veidotāju stāsts par filmas tapšanu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu