Aptauja: 60% amerikāņu ir negatīvs viedoklis par Ķīnu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV sabiedrības viedoklis par Ķīnu ir pasliktinājies un patlaban 60% amerikāņu ir negatīvs viedoklis par šo valsti, liecina sabiedriskās domas izpētes centra "Pew Research Center" (PRC) veiktā aptauja.

Tas ir procentuāli lielākais skaits pēdējos 14 gados, kopš šādas aptaujas tiek veiktas.

Pērn negatīvs viedoklis par Ķīnu bija 47% amerikāņu.

Vairums amerikāņu uztver Ķīnu kā militāru, nevis ekonomisku draudu, neskatoties uz tirdzniecības karu abu valstu starpā, kas sācies ASV prezidenta Donalda Trampa prezidentūras laikā.

53% aptaujāto uzskata, ka ekonomiskās attiecības ar Ķīnu ir saspringtas. Puse aptaujāto pauda viedokli, ka Ķīnas augošā ekonomika nāk par labu Savienotajām Valstīm, bet 41% aptaujāto uzskatīja, ka tas ir slikti ASV.

Trampa administrācija pārmet Pekinai manipulēšanu ar valūtu, izraisot bažas, ka domstarpībām tirdzniecībā varētu pievienoties valūtu karš.

Neskatoties uz Ķīnas ekonomikas pieaugumu, vairums amerikāņu uzskata ASV par pasaulē ietekmīgāko ekonomiku, liecina PRC aptauja.

81% aptaujāto uzskata par nevēlamu Ķīnas militārās varas pieaugumu un pretenzijas Klusajā okeānā, Indijas okeānā un Tuvajos Austrumos.

Vairākums amerikāņu uzskata Ķīnu un Krieviju par lielākajiem draudiem ASV. Trešajā vietā ar lielu distanci amerikāņi ierindojuši Ziemeļkoreju.

Aptaujā atklājās, ka republikāņi ir negatīvāk noskaņoti pret Ķīnu nekā demokrāti.

2005.gadā, kad PRC veica pirmo šādu aptauju, tikai 35% amerikāņu bija negatīvs viedoklis par Ķīnu.

"Amerikāņu viedoklis par Ķīnu laika gaitā ir svārstījies, pozitīviem viedokļiem pārspējot negatīvos prezidenta Baraka Obamas pirmā termiņa laikā, bet kopš tā laika galvenokārt dominējuši negatīvie viedokļi," norādīja PRC.

"Tomēr negatīvais viedoklis nekad nav bijis izteiktāks kā tagad," piebilda sabiedriskās domas izpētes centrs.

FOTO: ASV un Ķīnas tirdzniecības karš

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu