Aptauja: Būtiska daļa iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā strādājošais nevar atļauties slimot (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Latvijā arvien vairāk trūkst darbaspēka, vienlaikus liela daļa nodarbināto, īpaši ar zemāku ienākumu līmeni, baidās zaudēt esošo darbu slimības dēļ. 39% Latvijas iedzīvotāju darbspējīgā vecumā - no 25 līdz 60 gadiem norāda, ka Latvijā strādājošais nevar atļauties slimot, jo baidās pazaudēt darbu, liecina Biofarmaceitisko zāļu ražotāju asociācijas Latvijā (BRAL) veiktā aptauja.

Aptaujas dati liecina, ka īpaši izteikti tas vērojams Latgalē, kur 51% aptaujāto izjūt šādas bailes, Vidzemē 42%, bet Pierīgā - 40%. Šādu atbildi galvenokārt (46% aptaujāto) sniedz iedzīvotāji ar zemiem personīgajiem ienākumiem - līdz 550 eiro. Tiesa, arī respondentu grupā ar ienākumiem no 1251 līdz 1500 eiro 39% atzinuši, ka bailes pazaudēt darbu ir iemesls, kāpēc mūsu valstī strādājošais nevar atļauties slimot.

Pēc aptaujāto domām, savukārt galvenais iemesls, kāpēc Latvijā strādājošais nevar atļauties slimot, ir augstās veselības aprūpes pakalpojumu izmaksas. 48% respondentu uzsver, ka nevar atļauties slimot, jo medicīna ir pārāk dārga. Šāds viedoklis ir 51% aptaujāto vecumā no 35 līdz 50 gadiem, apsteidzot 25 - 34 gadu vecuma grupu. Medicīnu par pārāk dārgu visizteiktāk uzskata tieši Pierīgas iedzīvotāji.

20% aptaujas dalībnieku, tajā skaitā 30% Latgales iedzīvotāju, norāda, ka iemesls, kāpēc nevar atļauties slimot, ir medicīnas nepieejamība.

Neraugoties uz vairākumu aptaujāto, kas uzskata, ka valstī strādājošie nevar atļauties slimot, 16% uzskata, ka var, jo slimības lapas labi kompensē. Šādam apgalvojumam piekrīt 17% vīriešu un 14% sieviešu. Visvairāk Rīgā un Kurzemē dzīvojošo - attiecīgi 18% un 17%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu