Sīrijas armija pietuvojas svarīgai Idlibas pilsētai (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Hān Šeihūnas pilsēta Idlibas provincē, Sīrijā
Hān Šeihūnas pilsēta Idlibas provincē, Sīrijā Foto: Reuters/ScanPix

Sīrijas valdības bruņotie spēki turpina virzīties arvien dziļāk džihādistu līdz šim kontrolētajā Idlibas reģionā valsts ziemeļrietumos un pietuvojušies stratēģiski svarīgajai Hān Šeihūnas pilsētai, trešdien pavēstīja sīriešu aktīvistu monitoringa organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Sīrijas pilsoņkara astotajā gadā Idlibas reģions ir pēdējais lielais bruņotās opozīcijas bastions.

Hān Šeihūnu, kas atrodas nemiernieku kontrolētā apvidus dienviddaļā, pametuši teju visi iedzīvotāji. Pilsēta atrodas pie stratēģiski svarīga lielceļā, kas galvaspilsētu Damasku savieno ar Alepo valsts ziemeļos.

Pēc nedēļu ilgušas veiksmīgas sauszemes spēku operācijas valdības spēku karotāji trešdien nonākuši dažu kilometru attālumā no Hān Šeihūnas, pavēstīja Lielbritānijā bāzētā SOHR, kas savos ziņojumos paļaujas uz vietējo avotu informāciju.

"Režīma spēki atrodas tagad četru kilometru attālumā no Hān Šeihūnas uz rietumiem, un starp viņiem [un pilsētu] nav nekā cita kā vien lauki," sacīja SOHR direktors Rami Abderrahmans.

Uz austrumiem no pilsētas noris kaujas par pauguru, kas atrodas sešu kilometru attālumā no pilsētas.

Kaujās trešdien krituši 14 valdības spēku karotāji, 20 džihādisti un septiņi sabiedrotie nemiernieki, liecina SOHR informācija.

Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA trešdien vēsta, ka armijas karavīri nemierniekiem atkarojuši vairākus ciematus uz rietumiem no Hān Šeihūnas.

Džihādistu grupējums "Hayat Tahrir al-Sham" (HTS), kuru vada bijusī "Al Qaeda" Sīrijas filiāle, kopš janvāra ir kontrolējis lielāko daļu Idlibas provinces un kaimiņos esošo Hamas, Alepo un Latākijas provinču daļas. Šajā rajonā darbojas arī vairāki citi bruņoto nemiernieku grupējumi.

Sīrijas armija augusta sākumā paziņoja par operāciju atsākšanu Idlibas provincē, kur dažas dienas pirms tam tika noteikts pamiers.

Sīrijas režīma spēki svētdien ieņēma Habītas pilsētu Idlibas provinces dienvidos, pirmoreiz nozīmīgi pavirzoties uz priekšu šajā provincē kopš karadarbības eskalācijas pirms vairāk nekā trim mēnešiem.

Pilsoņkarš Sīrijā sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Sīrijas pilsoņkara astoņos gados dzīvību zaudējuši vairāk nekā 370 000 cilvēku, liecina aktīvistu aplēses.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu