Nausēda: Lietuva neatteiksies piedalīties jaunās ES iniciatīvās attiecībā uz bēgļu sadali (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas jaunievēlētais prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas jaunievēlētais prezidents Gitans Nausēda Foto: AFP/SCANPIX

Lietuva neatteiksies piedalīties jaunās Eiropas Savienības (ES) iniciatīvās attiecībā uz bēgļu sadali pa dalībvalstīm, lai šai ziņā palīdzētu samazināt slodzi, ko nākas uzņemties Eiropas dienvidu valstīm, trešdien preses konferencē pēc tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Vienlaikus viņš norādījis, ka bēgļu sadale "jāsaskaņo ar iespējām".

"Lietuva noteikti neatteiksies piedalīties turpmākajās iniciatīvās, jo mēs labi apzināmies, ka mums kā Eiropas Savienības dalībvalstij ir gan savas tiesības, gan pienākumi un atbildība," izteicies Nausēda, atbildot uz ziņu aģentūras BNS jautājumu.

Lietuva pirms dažiem gadiem piekrita iesaistīties ES programmā, kura paredzēja sadalīt pa dalībvalstīm daļu bēgļu, kas pāri Vidusjūrai bija sasnieguši Itāliju un Grieķiju. Saskaņā ar šo programmu Lietuva uzņēma 490 cilvēkus no tādām valstīm kā Irākas un Sīrijas, bet lielākā daļa šo cilvēku vēlāk pārcēlās uz turīgākām Eiropas valstīm. Polija un Ungārija bēgļus uzņemt atteicās.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pagājušajā mēnesī paziņoja, ka 14 Eiropas valstis piekritušas izveidot jaunu solidaritātes mehānismu bēgļu sadalei, bet sīkākas informācijas par šo iniciatīvu pagaidām nav.

Merkele pēc tikšanās ar Nausēdu savukārt norādījusi, ka atbalsta nākamās Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas iniciatīvu risināt migrācijas problēmas, bet arī uzsvērusi, ka vispirms ir jāpanāk vienošanās ar Āfrikas valstīm un jānodrošina miers Lībijā un Sīrijā, cenšoties iegrožot migrantu straumes.

Kā žurnālistiem pastāstījis Lietuvas prezidents, sarunā ar kancleri skarts arī jautājums par gāzesvadu "Nordstream 2" un atzīts, ka šai projektā jāņem vērā Ukrainas intereses.

Pēc Nausēdas teiktā, viņš izteicis "diezgan skeptisku attieksmi" pret šo projektu, uzsverot, ka tas rada riskus un negatīvi ietekmē energoresursu piegādes diversifikāciju Eiropas Savienībā.

"Ir vēl viens ļoti svarīgs jautājums - tās ir Ukrainas intereses, gāzes tranzīts caur šo valsti, un šai ziņā ļoti cienījamā Merkeles kundze atzina, ka Ukrainas intereses jāņem vērā," viņš norādījis.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu