Jaunzēlandes terorists no cietuma nosūtījis vēstuli uz Krieviju (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Terorists Brentons Tarants
Terorists Brentons Tarants Foto: AFP / Scanpix

Jaunzēlandes amatpersonas trešdien atzina, ka Jaunzēlandes slaktiņa sarīkotājam izdevies no cietuma nosūtīt uz Krieviju ar roku rakstītu vēstuli, vēsta aģentūra AP. 

Brentons Tarants 15.martā uzbruka divām mošejām, nogalinot 51 cilvēku. Viņš ir vienīgais šāda tipa ieslodzītais Jaunzēlandē; amatpersonas atzīst, ka neesot pilnīgas skaidrības par to, kādus papildu ierobežojumus viņam noteikt.

Sešas lappuses garā vēstule no Taranta šonedēļ tika publicēta forumā "4chan". Tas noticis laikā, kad vairākās pasaules vietās no ASV līdz Norvēģijai notikušas apšaudes, kuru sarīkotāji minējuši Tarantu kā nozieguma iedvesmas avotu.

Vēstule adresēta kādam Alanam Krievijā. Tajā Tarants apraksta savu mēnesi ilgo ceļojumu uz Krieviju 2015.gadā, kā arī brīdina par tuvojošos "lielu konfliktu" un izmanto vārdus, ko varētu interpretēt kā aicinājumu uz vardarbību.

Labošanas iestāžu ministrs Kelvins Deiviss paziņojis, ka cietumam nevajadzēja ļaut Tarantam nosūtīt šo vēstuli. "Tas nedrīkst atkārtoties," viņš teica.

Tomēr viņš arī norāda, ka Jaunzēlandē visiem ieslodzītajiem tiekot nodrošinātas noteiktas tiesības, tostarp sūtīt un saņemt vēstules. Cietuma darbinieki drīkst aizturēt sūtījumu, kas Taranta gadījumā ticis darīts iepriekš.

"Šāda cietumnieka mums nekad nav bijis. Man ir bijuši jautājumi, vai mūsu likumi ir atbilstoši situācijai, kā arī esmu lūdzis padomu par to, kādas izmaiņas tagad jāievieš," teica Deiviss. 

Tarants ar 4.jūliju datētajā vēstulē norāda, ka nevarot "sīki aprakstīt lietas, ko nožēloju un ko jūtu, jo tādā gadījumā cietumsargi manu vēstuli konfiscēs" un izmantos kā pierādījumu tiesā.

Vairāki Jaunzēlandes politiķi pauduši sašutumu par to, ka vairāk nekā 50 cilvēku slepkava no stingra režīma cietuma var nosūtīt vēstuli ar saturu, kas var kādu atbalstītāju pamudināt uz vardarbīgu rīcību.

28 gadus vecais austrālietis Tarants uzbrukumu tiešraidē translēja sociālajos tīklos un publicēja manifestu vietnē "8chan", kas šomēnes pārtrauca darbību, jo divas kompānijas atteicās sniegt tā pastāvēšanai būtiskus pakalpojumus pēc tam, kad forums tika sasaistīts ar rasistisku uzbrukumu Teksasas štatā, ASV.

Elpaso šāvējs, kurš nogalināja 22 cilvēkus, visdrīzāk iedvesmojies no Taranta, uzskata policija. Domājams, ka Tarants iedvesmojis arī vīrieti, kurš šonedēļ uzbruka mošejai Norvēģijā.

Taranta tiesāšana sāksies nākamā gada maijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu