Petraviča pārliecināta par nepieciešamību celt minimālo algu, kas nozīmētu arī vairāku pabalstu palielināšanos (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Ramona Petraviča
Labklājības ministre Ramona Petraviča Foto: Valsts kanceleja

Tuvākajā laikā neapšaubāmi būs jāceļ mēneša minimālā darba alga, un tas nozīmēs arī vairāku šai summai piesaistīto pabalstu palielināšanos, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Viņa norādīja, ka, saskaņā ar valdības iepriekš pausto apņemšanos, nākamajā gadā būtiskas nodokļu izmaiņas nav gaidāmas, tomēr notiek diskusijas par minimālās algas celšanu.

"Tiek runāts par minimālās algas celšanu, bet tas ir tomēr arī pozitīvs moments, jo, ja minimālā alga ceļas gan Lietuvā, gan Igaunijā un mums tā ir viszemākā, tad cik ilgi mēs varam iesaldēt to un turēties pie 430 eiro? Neapšaubāmi, ka tā būs jāceļ. Vai nu tas būs nākamais gads, vai aiznākamais," sacīja Petraviča.

Viņa uzsvēra, ka, ceļot minimālo algu, būtu jāceļ arī ar nodokli neapliekamais minimums, bet automātiski palielinātos vairāki pabalsti, kuru apmērs ir piesaistīts minimālajai algai. "Minimālās algas celšana skartu tieši aizbildņa pabalstu, kurš ir piesaistīts minimālajai algai, kā arī audžuģimeņu [pabalstu] par uzturlīdzekļiem un adopcijas pabalstu, kas tika ieviests no šā gada jūlija. Tās ir trīs grupas, kuras būtiski ietekmētu tieši minimālās algas celšana," skaidroja labklājības ministre.

Kā ziņots, pagaidām vēl nav nolemts, vai nākamgad celt minimālo mēnešalgu, kas patlaban Latvijā ir 430 eiro mēnesī.

Iespējamā minimālās algas celšana kontekstā ar citiem 2020.gada valsts budžeta jautājumiem pagaidām tiek vērtēta valdības koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejā. Minimālās algas celšanai būtu nepieciešams Saeimas balsojums.

Līdz šim vairāk no Jaunās konservatīvās partijas pārstāvjiem izskanējis atbalsts priekšlikumiem par ar nodokļiem neapliekamā ienākumu minimuma un minimālās algas paaugstināšanu līdz 500 eiro no 2020.gada. Pārējie koalīcijas partneri līdz šim nav steiguši saukt konkrētas summas, par kurām būtu vēlams panākt vienošanos, reizē vairāk uzsverot nepieciešamību palielināt neapliekamo minimumu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu