Jaunzēlandes zemi reiz bradāja cilvēka auguma pingvīni (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pētnieki Jaunzēlandē atraduši cilvēka izmēra pingvīna atliekas. Kaulu fosilija liecina, ka dzīvnieks bija 1,6 metrus garš un līdz pat 80 kilogramiem smags.

Milzīgais pingvīns dzīvojis 66 līdz 56 miljonus gadu senā pagātnē – paleocēna epohā. Par milzu pingvīnu nodēvētais dzīvnieks papildina Jaunzēlandes izmirušo gigantisko dzīvnieku sarakstu, kuru vidū ir milzu papagaiļi, ērgļi, sikspārņi un moa – 3,6 metrus garš putns.

Kāpēc pingvīni bija tik milzīgi?

“Šī ir izmērā lielākā pingvīnu suga, kāda jebkad atrasta,” izdevumam “BBC” teica Kenterberijas muzeja kurators Pols Skofīlds.

Foto: AP/Scanpix

Tiek uzskatīts, ka pingvīni tik lieli kļuva, kad no okeāniem izzuda lielie jūras reptiļi. Tas notika aptuveni tajā pašā laikā, kad izmira dinozauri.

“Pēc tam uz 30 miljoniem gadu nāca gigantisko pingvīnu ēra. Mēs uzskatām, ka tajā laikā dzīvnieki ļoti strauji evolucionēja. Ūdens temperatūra toreiz Jaunzēlandē arī bija ideāla – 25 grādi pēc Celsija,” piebilda Skofīlds.

Mūsdienās lielākās pingvīnu sugas pārstāvji imperatorpingvīni var sasniegt 1,2 metrus lielu augumu.

Foto: AP/Scanpix

Laikā, kad dzīvoja milzu pingvīni, Jaunzēlande vēl nebija atdalījusies no Austrālijas, kas savukārt bija savienota ar Antarktīdu.

Jaunatklātā pingvīnu suga “crossvallia waiparensis” nedaudz atgādina vēl kādu aizvēstures gigantisko pingvīnu - “crossvallia unienwillia”, kura atliekas tika atrastas arheoloģisko izrakumu vietā Antarktīdā.

Foto: EPA/Scanpix

Nav īsti zināms, kāpēc gigantiskie pingvīni izzuda no dienvidu ūdeņiem. Populārākā teorija ir tāda, ka tas notika pieaugošās konkurences ar jūras zīdītājiem dēļ.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu