"ABLV Bank" aktīvi jūlijā atgūti vairāk nekā 25,8 miljonu eiro apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"ABLV bank" logo.
"ABLV bank" logo. Foto: Reuters / Scanpix

Likvidējamās "ABLV Bank" likvidatori šā gada jūlijā atguvuši aktīvus 25,819 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais pārskats.

Tostarp no izsniegtajiem kredītiem atgūti 25,756 miljoni eiro, bet no kustamās un citas mantas pārdošanas - 62 tūkstoši eiro.

Tādējādi kopš 2018.gada 13.jūnija, kad sākās bankas pašlikvidācijas process, "ABLV Bank" likvidatori atguvuši kopumā 635,581 miljonu eiro, tostarp 2019.gada septiņos mēnešos - 280,088 miljonus eiro.

Vienlaikus "ABLV Bank" likvidācijas izdevumi jūlijā bija 2,967 miljonu eiro apmērā, tostarp darbiniekiem izmaksājamā darba samaksa un izmaksājamie atlaišanas pabalsti, iekļaujot nodokļus, bija 1,263 miljoni eiro, naudas un finanšu instrumentu glabāšanas izdevumi - 616 tūkstoši eiro, nepieciešamie izdevumi bankas mantas uzturēšanai un nepieciešamo darba telpu uzturēšanai likvidācijas laikā - 319 tūkstoši eiro, likvidatoru atlīdzība, iekļaujot nodokļus, - 160 tūkstoši eiro, bet citi likvidācijas izdevumi bija 609 tūkstoši eiro.

Tādējādi kopš bankas pašlikvidācijas procesa sākuma "ABLV Bank" likvidācijas izdevumi veido kopumā 41,71 miljonu eiro, tostarp šogad septiņos mēnešos - 20,664 miljonus eiro.

Pārskats arī liecina, ka 2019.gada 31.jūlijā "ABLV Bank" pieteiktie kreditoru prasījumi bija 2,016 miljardu eiro apmērā.

"ABLV Bank" kasē un prasībās uz pieprasījumu pret centrālajam bankām jūlija beigās bija 1,023 miljardi eiro, bankas prasības pret kredītiestādēm bija 618,651 miljons eiro, kredītos banka bija izsniegusi 496,178 miljonus eiro, ieguldījumi radniecīgo un asociēto uzņēmumu pamatkapitālā veidoja 150,165 miljonus eiro, bet ieguldījumi vērtspapīros bija 33,919 miljoni eiro.

Kopumā "ABLV Bank" aktīvi 31.jūlijā bija 2,359 miljardu eiro apmērā.

Savukārt bankas kapitāls un rezerves jūlija beigās bija 296,572 miljoni eiro, tostarp iepriekšējo periodu uzkrātā peļņa bija 69,284 miljoni eiro, bet pārskata perioda peļņa bija 447 tūkstošu eiro apmērā.

"ABLV Bank" iespējamās saistības jūlija beigās bija 1,646 miljonu eiro apmērā.

Publicētajā paziņojumā arī minēts, ka "Ernst & Young" komanda turpina neatkarīgas kreditoru pārbaudes, ievērojot ar regulatoru saskaņotajā kreditoru pārbaužu metodoloģijā noteiktās prasības.

"Jūlijā turpinājās kreditoru sniegtās informācijas pārbaudes, aktīvu atgūšana un to pircēju pārbaudes, kā arī sniegtas atbildes uz vairākiem desmitiem pieprasījumu no dažādām valsts institūcijām," teikts paziņojumā.

Tāpat paziņojumā norādīts, ka, aizsargājot klientu un akcionāru intereses, kā arī ņemot vērā būtiskos finansiālos zaudējumus ilgstošā periodā, 2019.gada 2.jūlijā Luksemburgas komerctiesa nolēma atcelt "ABLV Bank Luxembourg" iepriekš noteikto aizsardzības mehānismu un sākt likvidācijas procesu.

Savukārt Latvijas Uzņēmumu reģistrs 3.jūlijā ir veicis ierakstu komercreģistrā par bankas meitasuzņēmuma "ABLV Capital Markets" likvidācijas procesa sākšanu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt FKTK padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. "ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi, tās advokāti ASV aicināja "FinCEN" publicēto paziņojumu atsaukt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu