Ilva Centere: filma "Tur" ir atklāsme, ka mēs varam kaislīgi mīlēt arī citā realitātē (2)

Intervija
Galvenās lomas atveidotāja Ilva Centere piedalās preses konferencē par LMT filmu "Tur". Foto: Evija Trifanova/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp

16. augustā Latvijas kinoteātros pirmizrādi piedzīvo režisora Ulda Cipsta drāma par attiecībām virtuālajā un reālajā pasaulē, LMT filma "Tur". Par kino lomu, filmas tapšanas aizkulisēm un personīgo viedokli par mākslīgo intelektu uz sarunu aicinājām jauno aktrisi Ilvu Centeri.

Īsumā par filmu: tā stāsta par ģeniālo informācijas tehnoloģiju speciālisti Gundegu (aktrise Ilva Centere), kuras pasaule sabrūk acu priekšā – viņa zaudē mīļoto, priekšniece draud ar atlaišanu, tuvinieki uzskata par jukušu. Izmisumā viņa paveic neiespējamo – rada mākslīgo intelektu ar apziņu, kurš pārņem viņas bojāgājušā drauga Raimonda (aktieris un režisors Regnārs Vaivars) personību un turpina attiecības ar Gundegu. Viņai nākas izvēlēties – gremdēties virtuālajā realitātē un ļauties mīlestībai ar datorprogrammu, slēpjot miljonus vērto atklājumu no citu centieniem to iegūt savās rokās, vai, ignorējot savas jūtas, sniegt pasaulei brīnumu. Kamēr Gundega vilcinās, izvēle nonāk viņas kolēģa Ērika (aktieris Artūrs Skrastiņš) rokās – izdzēst Raimonda personību no programmas vai atbalstīt Gundegas mīlestību, upurējot paša jūtas pret meiteni.

Kā nonāci līdz šim vēl Latvijā maz izzinātam ilūzijas un specefektu kino žanra projektam?

Ilva: Uldi (red. - filmas režisors Uldis Cipsts) pazīstu jau kādus trīs gadus – pēc filmēšanās seriālā “Šķiršanās formula” mums izveidojās patiešām labs kontakts. Esam daudz runājuši gan par mākslu, gan kino, tāpēc viņam nenācās grūti mani pārliecināt, ka šis projekts ir forša ideja.

Jā, apzinos, ka latvieši ir lieli skeptiķi gan par Latvijā veidotajiem seriāliem, gan faktu, ka arī mēs varam radīt ko kvalitatīvu Eiropas līmenī, bet vienalga esmu priecīga, ka piedalos mēģinājumā to paveikt. Uzdrīkstēties riskēt.

Foto: kadrs no filmas

Tavai varonei, IT speciālistei Gundegai ir attiecības ar savu mīļoto vīrieti virtuālajā vidē. Tas ir kas tāds, kas neeksistē mūsdienu pasaulē. Saki, kā ir kā aktrisei spēlēt pieredzi, kuras tev nav?

Ilva: Tēma kā tāda ir ļoti sarežģīta, jo, jā, to iztēloties ir diezgan nereāli. Tas arī bija pats sarežģītākais, ar ko saskāros šajā lomā, – man grūti bija iztēloties, kā tas būtu. Man bija spēcīgi jādarbina sava fantāzija. Neesmu arī cilvēks, kurš ir iedziļinājies jaunāko tehnoloģiju pasaulē. Man nebija viegli. Nācās sevi piemānīt un likt sev noticēt tam, kas tajā brīdī notiek filmēšanas laukumā.

Protams, šādai lomai Holivudas līmenī aktieris gatavojas ilgi – lasa grāmatas, fiziski trenējas, pārveido savu domāšanu, lai tēls realizētos viņa tēlojumā. Mums bija ļoti maz laika, un tas viss notika ļoti strauji. Mēneša laikā bija jāapgūst daudzas man jaunas lietas…

Bet tu sāki peldēt, nevis slīkt, ne?

Ilva: Šī noteikti ir vislabākā pieredze kāda man profesionālā ziņā jebkad bijusi. Gribēju spodrināt profesionālās iemaņas, un šī bija brīnišķīga iespēja. Uzticība režisoram un mūsu vieglā komunikācija radīja iespēju dinamiskam darbam. Režisors varēja viegli pateikt man, ko viņš vēlas, un es to uzreiz sapratu. Tāpat arī aktieru komanda (Regnārs Vaivars, Artūrs Skrastiņš, Ināra Slucka) bija fantastiska, no kuras varēju daudz ko mācīties. Domāju, rezultātam nav ne vainas.

Atgriežoties pie filmas “Tur” stāsta. Vai, tavuprāt, var pastāvēt mīlestība virtuālajā vidē?

Ilva: Es to redzu tā – cilvēks neapstājas. Ja esi tik ļoti pārliecināts par kādām lietām un mērķtiecīgs – šajā gadījumā vēlies saglabāt šo mīlestību, tad tu atbalsti ideju, ka tehnoloģijas tev var sniegt iespēju ar cilvēku, kuram ir pārtrūkusi dzīve, turpināt noturēt saikni.

Mēs dzīvojam sajūtu dēļ. Ja šis cilvēks man dod sajūtas, kaut arī viņš ir tikai mākslīgā intelekta informācija, tad kur ir problēma?

Foto: kadrs no filmas "TUR"

Ir daļa, kas teiks – tu neesi tas augstākstāvošais, kas izlems būt vai nebūt, un šādās idejās saskatīs draudus sabiedrībai...

Ilva: Ja es mīlu cilvēku bez aizspriedumiem, tad man ir vienalga, ko par to domās citi. Tāpat ir šajā filmā - Gundegu apkārtējie un ģimene mēģina pārliecināt, ka tas ir idiotiski, ko viņa dara, ka tas nav dzīvs cilvēks. Tas nav tas pats cilvēks, ar ko Gundega bija kopā. Bet tā ir viņas dzīve un Gundegas izvēle. Turklāt filmā viņa to izdara netīšam. Viņa uz to negāja apzināti, lai tēlotu “radītāju”. Viņai bija projekts, kur bija jāizveido emociju nolasītājs. Programma, ar kuru tu vari komunicēt. Lai šo projektu veiktu, viņa izmantoja savu draugu un visas viņa mīmikas, balsi, emociju kopumu. Šis bija viņas liktenis.

Foto: kadrs no filmas

Tātad, pēc tavām domām, ar mākslīgo intelektu nav jēgas karot un virtuālā realitāte nav drauds veselīgai sabiedrībai?

Ilva: Man ir pretjautājums – vai tas ir veselīgi, ka mēs izmantojam sociālos tīklus, uzbūvējam mūsu skaisto Instagram pasauli, filmējam, dalāmies ar bildēm, kurās izskatāmies tikai labi un darām labas lietas. Skatoties uz citu “labo dzīvi”, tu saproti: man arī jāieliek storijos kas labs par savu dzīvi. Tas nav veselīgi, bet kāpēc mēs to darām? Gundegai šī programma izraisa pozitīvas izjūtas; kad viņu neviens nesaprot – viņa var parunāties ar šo cilvēku, kurš viņu saprot. Man tas šķiet atbalstāmi.

Nevajag cīnīties ar mākslīgo intelektu un nevajag zaudēt patiesās vērtības.

Ziņkārīgs jautājums. Vai Gundega spēja iztikt bez fiziskā kontakta – bez seksuālajām attiecībām?

Ilva: Nē, un viņiem bija fiziskas attiecības. Ēriks (aktiera Artūra Skrastiņa tēls) šajā filmā izgudro ierīci, kas strādā ar neironiem un tausti. Kad tu ieej virtuālajā realitātē, tev ir iespēja sajust tuvību. Tas ir viņa ģeniālais izgudrojums, kas ļauj pieskarties mākslīgajam intelektam. Tas mūs arī tuvina domai, ka mēs varētu dzīvot pavisam citādi. Nevis tepat uz zemes kā tagad.

Foto: kadrs no filmas

Kas vieno IT speciālisti Gundegu un Nacionāla teātra aktrisi Ilvu? Kas jums ir līdzīgs un atšķirīgs raksturos?

Ilva: Gundega ir ļoti spītīga un iet uz savu mērķi, notriecot pa ceļam visu, kas neatbalstīs viņu. Viņai vajag atbalstu.

Es arī, ja ļoti ko gribu, pat ja zaudēšu šo pārliecību, zinot, ka priekšā ir dziļa bedre, man tas karodziņš jāaiznes arī līdz savai vietai.

Kas atšķirīgs? Laikam es tā neprotu mīlēt kā viņa, vismaz man nav bijusi tāda pieredze. Man vieglāk izdodas aiziet no cilvēkiem un pateikt: viss, paldies, man ar tevi viss beidzies. Man kā personai vieglāk pielikt punktu, nevis daudzpunktu.

Ko tu teiktu skatītājam, kurš tūliņ ies skatīties kino filmu “TUR”?

Ilva: Filma ir emocionāls un asprātīgs piedzīvojums. Varēs gan paskumt, pasmieties, gan aizdomāties. Jā, un šī filma nav “Black Mirror” seriāla otrās sezonas otrā sērija!

Video intervija ar Ilvu filmas "TUR" pirmizrādē. 

Filmu "Tur" kinoteātros visā Latvijā būs iespējams noskatīties no 16. augusta - tai sekos seriāls, kas būs skatāms LMT mājas viedtelevīzijā rudenī.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu