Latīņameriku sasniegusi banānus iznīcinoša sēne (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Sliktas ziņas tiem, kam garšo banāni: sēne, kas ir īpaši evolucionējusi, lai iznīcinātu banānus, sasniegusi Latīņameriku – pasaulē lielāko banānu audzētāju un piegādātāju. Zinātnieki jau sen no tā baidījās.

Nesen Kolumbijas varas pārstāvji izziņoja ārkārtas situāciju valstī pēc tam, kad tika atklātas šīs bīstamās sēnes “Fusarium oxysporum” pēdas. Šis ir pirmais gadījums, kad šī sēne ir novērota Latīņamerikā, tomēr pasaulē tā nav nekāds jaunums. Desmitiem gadu sēne ir postījusi Āzijas, Austrālijas un Austrumāfrikas banānu plantācijas.

Lai arī šī sēne nav bīstama cilvēka dzīvībai, tā ir nopietns drauds banānu produkcijai. Sēne uzbrūk auga saknēm, bloķējot tā vaskulāro sistēmu, ar kuras palīdzību tiek transportēts ūdens un barības vielas. Rezultātā augs mirst.

Kad sēne nonāk augsnē, to vairs nevar iznīcināt ar fungicīdiem, un to ir ļoti grūti aizvākt no augsnes. Turklāt sēne parasti uzbrūk visbiežāk eksportētajai banānu šķirnei – Kavendiša banāniem.

“Rietumvalstīs lielākā daļa banānu, kas tiek patērēti uzturā, ir tieši Kavendiša banāni,” jūnijā izdevumam “Live Science” teica zinātnieks Nikolā Ruks.

Kavendiša banāni reproducējas aseksuāli, proti, katrs jaunais augs ir savu “vecāku” klons. Tas nozīmē, ka banāniem trūkst ģenētiskās daudzveidības, un infekcija var ļoti ātri izplatīties.

“Pašlaik norisinās pilnīgi apokaliptisks scenārijs, kurā mēs, iespējams, zaudēsim Kavendiša banānus,” izdevumam “Wired” komentēja pārtikas eksperte Sāra Gurra.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu