Mazajiem ērgļiem un melnajiem stārķiem šis gads nav bijis labvēlīgs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LVM

Mazajiem ērgļiem un melnajiem stārķiem šis gads nav bijis labvēlīgs, bet klinšu ērgļiem gads tieši pretēji - labvēlīgs, liecina AS "Latvijas valsts meži" (LVM) organizētā septiņu sugu putnu monitoringa dati.

LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis paskaidroja, ka mazajiem ērgļiem un melnajiem stārķiem šis gads nav bijis labvēlīgs, jo pļavās ir maz peļveidīgo grauzēju, sausuma ietekmē ir maz varžu, bet daudzi strauti ir izžuvuši, Līdz ar to mazo ērgļu un melno stārķu ligzdošanas sekmes šogad ir zemākas par vidējām.

Tikmēr klinšu ērgļiem gads ir bijis labvēlīgs - ziemeļaustrumu Latvijas ligzdās izauga pieci jaunie ērgļi.

LVM videonovērošanas ligzdā klinšu ērgļu pāris jau gatavojas nākošajai ligzdošanas sezonai - ērgļi papildina ligzdu ar zariem, pārcilā izkritušās spalvas un pūkas, guļ ligzdā vai sēž uz blakus esošā zara un vēro plašo purvu.

LVM novērojami liecina, ka jau ir manāmi pirmie atvasaras un rudens vēstneši, lai gan vēl ir vasara. Tostarp baltie stārķi pulcējas baros, bet no ligzdām nesen izlidojušie mazie ērgļi gatavojas augusta beigās doties uz ziemošanas vietām Āfrikā. Arī dzērvju klaigas nokultajos labības laukos, zvirbuļapogu svilpošana liecina par vasaras atkāpšanos.

LVM organizētais septiņu sugu putnu monitorings tika veikts katru gadu ar mērķi novērtēt šo sugu populāciju dinamiku un mežsaimnieciskās darbības ietekmi. LVM sadarbībā ar partneriem veic medņu, melno stārķu, klinšu ērgļu, jūras ērgļu, zivjērgļu, mazo ērgļu un vistu vanagu ligzdojošo pāru skaita un ligzdošanas sekmju izpēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu