Juris Bartkevičs atgriežas Liepājā ar izrādi par gleznotāju Irbīti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Juris Bartkevičs
Juris Bartkevičs Foto: publicitātes

27. un 28. septembrī savu atkalredzēšanos ar skatītājiem piedzīvos godalgotās režisores Ingas Tropas izrāde “Zibeņu domas. Irbīte”. Izrāde mūsdienīgā skatuves valodā runā par vienu no 20. gadsimta pirmās puses Latvijas leģendām – mākslinieku Voldemāru Irbi, tautā sauktu par baskāji Irbīti. Titullomā – ilggadējs liepājnieks, bijušais Liepājas teātra aktieris un direktors Juris Bartkevičs. 

Iestudējums būs skatāms koncertzālē “Lielais dzintars” mūsdienu mākslas festivāla “Liepājas Mākslas forums” ietvaros.

Irbīte (1893–1944) – latviešu pasteļglezniecības lielmeistars – bija savdabīgs cilvēks ar askētisku dzīvesveidu. Uzmanību viņš saistīja ne vien ar savu neparasto talantu un fantastiski ātro gleznošanas tempu, bet arī īpatnējo vizuālo tēlu. Visbiežāk teciņus skrienošais nelielā auguma vīrs tika manīts Rīgā, Jūrmalā un Tukumā, allaž basām kājām, izspūrušiem matiem un pinkainu bārdu, ģērbies noskrandušās biksēs un virsvalkā, ar padusē iespiestu krītiņu kasti un papīra mapi.

Irbītes lomas atveidotājs Juris Bartkevičs stāsta, ka izrādē distancējas no šī tik ierastā “dīvaiņa” tēla, tā vietā cenšoties pietuvināties Irbītes dvēseles stāvokļiem un iekšējai pasaulei: “Savos darbos, gleznās un atziņās Irbīte cenšas pasauli mainīt uz labu, iepotēt cilvēkos labestību pret pasauli. Izrāde ir liels tuvplāns, kurā veidoju dižā latviešu naivista iekšējo dzīvi. Tas prasa milzīgu enerģiju – uz vairāk nekā stundu ievest skatītāju citā pasaulē, bet reizē ir arī labs uzdevums, kur aktierim pakāpties. Nav neviena ieraksta vai filmas, kurā būtu redzams, kā Irbīte runājis, kustējies, izturējies, tāpēc viņa tēls ir radīts iztēlē, uzburts fantāzijā. Liels prieks, ka skatītāji pēc pirmizrādes atzina:  šim tēlam esam noticējuši!”

Juris Bartkevičs atgriežas Liepājā ar izrādi par gleznotāju Irbīti
Juris Bartkevičs atgriežas Liepājā ar izrādi par gleznotāju Irbīti Foto: publicitātes

Arī izrādes dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce norāda uz mākslinieka iekšējās pasaules dziļumu, ko centusies tvert iestudējuma radošā komanda: “Man šī izrāde bija iespēja ielūkoties fantastiska mākslinieka domu gājienā, cenšoties tajā iejusties, cenšoties to izprast, pieņemt, iedziļināties. Viņš redzēja pasauli uzņēmumos – zibšņu bildēs, kā pats saka, un caur to, iespējams, daudzi viņu uzskatīja par dīvaini, bet, ja viņu neuzlūko tik virspusēji, tad Irbītes pasaule kļūst par ārkārtīgi aizraujošu un spožu domu kolāžu.”

“Zibeņu domas. Irbīte” pirmizrādi piedzīvoja 2018. gada februārī. Izrādi producē Mūzikas un mākslas atbalsta fonds (www.kulturmarka.lv), un darbs tapis kā sestais uzvedums izrāžu ciklā par spilgtām personībām Latvijas kultūrā un mākslā. Izrādes dramaturģe – Rasa Bugavičute-Pēce,  režisore – Inga Tropa, aktieris – Juris Bartkevičs, videomāksliniece – Elīna Matvejeva, scenogrāfe – Ūna Laukmane, komponists – Edgars Raginskis, horeogrāfe – Liene Grava. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu