Parlamentārā izmeklēšanas komisija pieprasīs EM papildu informāciju par OIK (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēja ģeneratori. Ilustratīvs attēls.
Vēja ģeneratori. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

​Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas izvērtēšanai izveidotā parlamentārā izmeklēšanas komisija Ekonomikas ministrijai (EM) pieprasīs papildu informāciju par pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz OIK, pirmdien komisijas sēdes laikā atzina tās vadītāja Ieva Krapāne (KPV LV).

Krapāne informēja, ka pagājušajā piektdienā, 16.augustā, komisija saņēma uz 3200 lapām EM sniegtās atbildes par izsniegtajām OIK licencēm un amatpersonām, kuras pieņēmušas attiecīgus lēmumus. Viņas vērtējumā, dažas EM atbildes ir labas, bet dažas ir virspusējas, par kurām komisija lūgusi ministriju sniegt papildu informāciju.

Izmeklēšanas komisijas loceklis, deputāts Viktors Valainis (ZZS) gan atzina, ka EM sniegtās atbildes neļaus komisijai izpildīt Saeimas doto uzdevumu sniegt atbildes par atbildīgajiem OIK "afērā". Savukārt komisijas loceklis, deputāts Sandis Riekstiņš (JKP) ministrijas iesniegtās atbildes salīdzināja ar "ūdens liešanu", kas apgrūtina komisijas darbu.

Šodien komisija vienojās, ka divu nedēļu laikā tiks izvērtēti līdz šim iesūtītie dokumenti, kā arī tiks gaidītas EM atbildes uz papildus uzdotajiem jautājumiem. Nākamā komisijas sēde plānota 26.augustā.

Sēdē Krapāne kritizēja Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), kurš neesot sniedzis atbildes uz komisijas nosūtītajiem jautājumiem. Viņa skaidroja, ka komisija nosūtīja EM un premjeram adresētu vēstuli, kuros uzdota virkne jautājumu, tomēr atbildes tika saņemtas tikai no ministrijas.

"Kariņš ir izrādījis lielu necieņu pret Latvijas tautu, pret šo ekonomiski svarīgo jautājumu un pret komisijas darbu, neatbildot uz vēstuli," uzsvēra politiķe.

Savukārt premjera birojā aģentūrai LETA skaidroja, ka Kariņš ar rezolūciju uzdeva ekonomikas ministram Ralfam Nemiro (KPV LV) kā par enerģētikas nozari atbildīgajam ministram sniegt atbildes uz parlamentārās izmeklēšanas komisijas jautājumiem.

Aicināta vērtēt komisijas darbu, Krapāne to raksturoja kā sekmīgu. "Mēs strādājam kā komanda un ticu, ka tiksim līdz mērķim. Cer, ka komisija savu darbu paveiks sešu mēnešu laikā un pagarinājums darbam nebūs nepieciešams," sacīja Krapāne.

OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas galvenais uzdevums ir noskaidrot, kāds ir patiesais šobrīd izveidotās sistēmas nodarītais kaitējums valstij, nosaukt atbildīgos šādas sistēmas izveidē, kā arī izdarīt secinājumus, lai novērstu nākotnē šādu sistēmu veidošanos.

Izmeklēšanas komisiju vada Krapāne, par komisijas sekretāru ievēlēts Mārtiņš Šteins. Komisijas sastāvā ir deputāti Atis Lejiņš (JV), Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), Sandis Riekstiņš (JKP), Viktors Valainis (ZZS) un Jānis Ādamsons (S).

Komisija ir vērsusies pie Ministru prezidenta, ekonomikas ministra un iekšlietu ministra ar lūgumu sniegt skaidrojumus un informāciju par būtiskiem ar OIK sistēmas izveidi saistītiem jautājumiem, kā arī lūgusi Ģenerālprokuroru deleģēt pārstāvjus, kuri nodrošinātu ātrāku sadarbību ar tiesībsargājošām institūcijām, un valsts tiesisko interešu aizsardzību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu