Bijušais Timmas un Strēlnieka treneris Blats cieš no izkaisītās sklerozes

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Deivids Blats
Deivids Blats Foto: AP/Scanpix

Grieķijas basketbola kluba Pirejas "Olympiacos" galvenais treneris Deivids Blats, kura vadībā pagājušajā sezonā spēlēja arī latvieši Jānis Timma un Jānis Strēlnieks, cieš no multiplās jeb izkaisītās sklerozes, speciālists atzinis publiskā vēstulē.

60 gadus vecajam Blatam slimību atklāja pagājušās sezonas laikā. To izdarīt palīdzēja arī "Olympiacos" komandas mediķi, bet šī ir pirmā reize, kad treneris publiski atzīst savas veselības problēmas.

Atklātajā vēstulē Blats uzsver, ka slimība katram izpaužas citādi. Sākumā trenerim šāda diagnoze bija šoks, bet tad viņš sāka mācīties ar to sadzīvot ikdienā.

"Lielākās problēmas ir nogurums, nespēks kājās, līdzsvara traucējumi. Katru dienu pildu īpašus vingrinājumus, aizvadu treniņus ūdenī. Cīņa ir nebeidzama, jo pret šo slimību nav zāļu. Labā ziņa ir tā, ka tā nav nāvējoša. Esmu pateicīgs, ka man apkārt ir tik daudz saprotošu cilvēku. Es turpināšu strādāt. Trenerim ir jāiedvesmo, nevis jāžēlojas. Es nežēlojos, jo tam nav pamata," pauda Blats.

Tīmeklī atrodamā informācija vēsta, ka multiplā skleroze jeb izkaisītā skleroze ir hroniska, autoimūna saslimšana, kas skar galvas un muguras smadzenes, traucējot nervu sistēmas darbībai un bojājot nervu šķiedras.

Imūnsistēmai uzbrūkot galvas un muguras smadzeņu nervu šūnu apvalkam, tiek traucēta nervu signālu kustība – smadzenes nespēj pilnvērtīgi nodot elektroniskos impulsus organismam, tāpēc rodas kustību, redzes un koordinācijas traucējumi.

Blata vadībā pagājušajā sezonā spēlēja Latvijas izlases pārstāvji Timma un Strēlnieks. Timma gan trenera uzticību neiemantoja, tāpēc sezonas izskaņā pievienojās Krievijas klubam Maskavas apgabala "Himki".

Savukārt Strēlnieks baudīja Blata uzticību, līdz 25.februāra Pasaules kausa kvalifikācijas mačā, kurā Latvija tikās ar Melnkalni, guva traumu, kas lika izlaist atlikušo sezonu.

Pēc tam Blats skarbi kritizēja Latvijas izlases vadību, bet Strēlnieks pēc sezonas intervijā raidījumam "Sporta mikrofons" sacīja, ka treneris ar viņu neesot runājis vairākas nedēļas. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu