Burovs sola izveidot padomi "Getliņi Eko" un "Rīgas mežos" (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs piedalās preses konferencē par vieglatlētikas sacensībām "Rīgas kausi", kas notiks 4.jūnijā Ogres stadionā.
Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs piedalās preses konferencē par vieglatlētikas sacensībām "Rīgas kausi", kas notiks 4.jūnijā Ogres stadionā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Kļūstot par Rīgas mēru, Oļegs Burovs (GKR) sola izveidot padomes arī SIA "Getliņi eko" un "Rīgas meži", kā arī, lai veicinātu sadarbību ar opozīciju, līdzīgi kā bijušais mērs Dainis Turlais (GKR), aicina izveidot frakciju padomi.

Rīgas domē pirmdien notiek mēra vēlēšanas, un šim amatam izvirzīti divi kandidāti - Burovs un opozīcijas deputāts Viesturs Zeps (LA).

Burova uzruna kolēģiem bija salīdzinoši īsa, taču tajā viņš uzsvēra, ka domei beidzot nepieciešams ievēlēt mēru un sākt darbu, kā galvenos uzdevumus minot budžeta izveidi un pašvaldības SIA "Rīgas satiksmes" darbības sakārtošanu. 

Viņš arī sacīja, ka nevēlas veidot sienu starp opozīciju un koalīciju, bet grib sadarboties, tādēļ grasās turpināt arī Turlā iesāktos darbus - gan "Riga.lv" likvidāciju, gan auditu pašvaldības kapitālsabiedrībās.

Tikmēr Zeps domniekiem sacīja, ka redz Rīgu kā Latvijas galvaspilsētu un metropoli, kas veidojas par kultūras un inovāciju centru. "Es redzu Rīgu kā pilsētu, kur cilvēkiem patīk dzīvot un atpūsties, kur par rīdziniekiem rūpējas. Diemžēl patlaban tas nenotiek -  iedzīvotāju skaits samazinās, investori iet mums ar līkumu, bet mazie uzņēmumi skraida pa departamentiem, mēģinot saskaņot aktivitātes. Klāt nāk sadrupušie tilti un ielas. Desmit gadu laikā koalīcijai nav izdevies atrisināt arī bērnudārzu rindu problēmu," sacīja Zeps.

Politiķis pauda, ka viņa piedāvātā programma vērsta uz to, lai Rīga "nonāktu līdz 21.gadsimta līmenim" un kļūtu par modernu pilsētu, ar kuru lepoties.

Zeps arī pauda, ka primāri vēlas izskaust "favorītismu" un savējo virzīšanu dažādos amatos un procesos. Viņš vēlas novērst arī funkciju dublēšanu, veikt auditu kapitālsabiedrībās un īstenot citus darbus. 

Kopumā Zeps aicināja kolēģus "pieņemt pareizās izvēles" un atbalstīt viņa kandidatūru.

Sēde turpinājās ar Burova iztaujāšanu. Kā pirmais jautājumus uzdeva deputāts Vilnis Ķirsis (V), kurš taujāja, vai Burovam nebūs kauns kļūt par mēru ar "nodevēju" un "noziedznieku" balsīm, uz ko saņēma atbildi, ka nepiekrīt Ķirša viedoklim par saviem partneriem un kauns viņam nav.

Tāpat Ķirsis taujāja, ko Burovs piesolījis "Saskaņai" par to, ka viņi tomēr izšķīrušies viņu atbalstīt. Pēc Burova teiktā, nekāda tirgošanās nav bijusi un sarunas vienmēr bijušas par darāmajiem darbiem, uzsverot, ka ir ļoti pateicīgs neatkarīgajiem deputātiem par konkrētu darāmo darbu sarakstu. "Es apsolīju viņiem izpildīt to, ko viņi uzrakstīja savā darbu sarakstā," sacīja Burovs.

Deputāts Olafs Pulks (V) interesējās, vai Burovs ir gatavs atbalstīt ierosinājumu palielināt latviešu valodas apmācības Rīgas bērnudārzos. "Protams, ka es to atbalstīšu. Turklāt nākamā gada budžetā plānojam līdzekļus, lai izveidotu trīs jaunas latviešu valodas grupas," atbildēja Burovs.

Tāpat Pulks interesējās, kā Burovs plāno nodrošināt sadarbību starp koalīciju un opozīciju, ja reiz "Saskaņa" opozīciju sauc par "durakiem". Pēc Burova teiktā, Pilsētas īpašuma komitejā daudzi jautājumi tiek risināti saskaņoti ar opozīciju un viņš šo praksi grib turpināt. "Jautājums - vai opozīcija tam ir gatava, jo daudzi opozīcijas deputāti nav gatavi sadarboties un nākt veidot frakciju padomi," teica Burovs.

Vēl Pulku interesē, kādas nesaskaņas bija GKR un "Saskaņai", kuru dēļ domes sēdi nācās atlikt par trim stundām. "Mums kā studentiem vienmēr pietrūkst stundas," atbildēja Burovs, sakot, ka domstarpību nebija un sarunas bija par tehniskas dabas jautājumiem, kurus pirms tam nevarēja atrisināt, jo daudzu deputātu nav bijis uz vietas. 

Tikmēr Jaunās konservatīvās partijas frakcijas vadītājs Jānis Ozols ar Burovu diskutēja par atkritumu apsaimniekošanu, prasot, vai Burova ieskatā atkritumu līgumu slēgšana ar AS "Tīrīga" nav apturama, kamēr Konkurences padome (KP) neizbeigs ierosināto pārkāpuma lietu. 

Burovs atgādināja, ka šis jautājums tika skatīts sešu stundu sēdē, bet, viņaprāt, līgums nav jāaptur. "KP pamodās tikai tagad un visos iepriekšējos posmos neko neteica. Līgums beigsies, un es negribu redzēt Rīgu pilnu ar atkritumiem," sacīja Burovs.

Tikmēr deputāts Dainis Locis (VL-TB/LNNK) sacīja, ka līdz šim bijis haotisks sēžu sasaukšanas stils, un prasīja, vai Burovs kā mērs plāno ko mainīt. Uz to domnieks saņēma Burova atbildi, ka tieši šā iemesla dēļ viņš piedāvā izveidot frakciju padomi, lai varētu ar visiem pārrunāt tehniskas lietas.

Tāpat, Burova ieskatā, visām frakcijām regulāri jāpārrunā domes darba kārtības jautājumi. "Aicinu jūs visus piedalīties šajās sēdēs, nevis neatnākt un tad tikai kritizēt," teica Burovs.

Vēl Locis interesējās, vai Burovs ir gatavs atjaunot Revīzijas komisiju, kuru veidotu frakciju pārstāvji. "Kā bijušais departamenta direktors es skeptiski skatos uz Revīzijas komisiju, un man šķiet, ka dažreiz viņa ir politizēta, dažreiz - ne īpaši profesionāla. Neesmu pārliecināts, ka ko tādu mums vajag. Taču runāt par to esmu gatavs," atbildēja Burovs. 

Savukārt deputāte Marija Balcere (JKP) prasīja, vai, Burova ieskatā, ir labi, ka viens no vicemēriem ir "9.maija" biedrības vadītājs. Burovs gan atbildēja, sakot, ka primāri domē ir jārisina saimnieciski jautājumi un tas, kādus pasākumus domnieki apmeklē savā privātajā laikā, ir personīgas dabas jautājums. 

Šī Rīgas domes sēde tiek organizēta ar pārtraukumiem - 1,5 stundu strādājot un pēc tam dodoties stundu ilgā pārtraukumā. Katram deputātam ir dotas 20 minūtes, lai iztaujātu kandidātus.

Vienlaikus Burovs sēdes sākumā solīja, ka pirmdien nav plānots strādāt ilgāk par plkst.21. Ja līdz tam brīdim netiks ievēlēts mērs, sēde var tikt pārcelta uz rītdienu, viņš teica.

Patlaban sēdē izsludināts pārtraukums līdz plkst.15.40.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu