Pētījums: Vācijas valdība izpildījusi 61% doto solījumu (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Angela Merkele
Angela Merkele Foto: EPA/Scanpix

Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītā "lielās koalīcijas" valdība, kuru veido viņas pārstāvētie konservatīvie (CDU/CSU) un sociāldemokrāti (SPD), līdz šim savā pašreizējā pilnvaru termiņa laikā izpildījusi 61% no dotajiem solījumiem, konstatēts pirmdien publiskotajā pētījumā.

Tas ir ievērojami vairāk, nekā paveica iepriekšējā Merkeles valdība, kas atradās pie varas no 2013. līdz 2017.gadam.

Tomēr tikai katrs desmitais vācietis tic, ka pašreizējā koalīcija ir izpildījusi vairumu no solījumiem, kurus tā devusi pirms sava darba sākšanas, liecina Bertelsmana fonda un Berlīnes Sociālo zinātņu centra (WZB) pētījums.

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 79% aptaujāto uzskata, ka koalīcija labi ja izpildījusi kaut vienu solījumu un noteikti mazāk nekā pusi.

Pat starp respondentiem, kas atbalsta koalīcijā pārstāvētās partijas, tikai 20% uzskata, ka vairums solījumu ir izpildīti.

Merkele un citi koalīcijas līderi svētdien tikās, lai pārspriestu plānus atlikušajam pilnvaru termiņam. Cita starpā partijas vienojās atvieglot īrnieku un māju īpašnieku finansiālo slogu.

Starp pārējām pilnvaru termiņa otrās puses prioritātēm ir arī Eiropas mēroga risinājuma atrašana migrācijas krīzei un klimata izmaiņu apkarošanas tempa kāpināšana.

Kopš Bundestāga vēlēšanām koalīcijas partiju, īpaši SPD, popularitāte piedzīvojusi kritumu, un gadījumā, ja vēlēšanas notiktu šobrīd, abas lielākās tradicionālās partijas kopā, domājams, vairs nespētu nodrošināt vairākumu.

Pētījumā izvērtēti 296 "reālie solījumi", kas iekļauti koalīcijas līgumā.

Pētījuma līdzautors Roberts Fērkamps, kurš pārstāv Bertelsmana fondu, atzinis, ka valdība līdz savu pilnvaru termiņa beigām varētu izpildīt visus savus solījumus.

Tomēr vienlaikus viņš norādījis, ka valdībai vajadzētu uzlabot savu saikni ar sabiedrību.

"Uzticama valdība demokrātijā ir vērtība (..), pat ja tā ne vienmēr atspoguļo paša uzskatus," uzsvēris Fērkamps.

Pētījumā konstatēts, ka valdība līdz šim spējusi īstenot 44% no CDU/CSU prioritātēm un 45% no SPD prioritātēm.

Visproduktīvākā bijusi Iekšlietu ministrija, kas izpildījusi 26 no 49 dotajiem solījumiem.

Pētījumā izmantoto aptauju pēc Bertelsmana fonda pasūtījuma laikā no 1.jūnija līdz 12.jūnijam veicis Alensbahas institūts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu