Rīgā uzstāsies tehno mūzikas pionieris Deriks Mejs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Deriks Mejs
Deriks Mejs Foto: publicitātes

Ar savu vienīgo uzstāšanos Baltjā 8. novembrī Rīgā pasākuma “Era of Dance” ietvaros (vieta tiks paziņota vēlāk) uzstāsies leģendārais “techno” mūzikas pionieris, dīdžejs un producents  Deriks Mejs (Derrick May) no Detroitas.

9. novembris iezīmēs Berlīnes mūra krišanas 30. gadu jubileju. Atzīmējot šo vēsturisko notikumu, 8. novembrī Rīgā uzstāsies elektroniskās deju mūzikas žanra “tehno” pamatlicējs Deriks Mejs no Detroitas, ASV.

Par “Techno Innovator” dēvētais Deriks Mejs ir viena no lielākajām elektroniskās mūzikas pasaules autoritātēm un tehno kultūras nozīmīgākajām personībām. Pat ja atliktu malā viņa sasniegumus, ieguldījumu tehno kultūras attīstībā un prasmi būt joprojām pieprasītam, šis apgalvojums vienalga paliktu spēkā.

Pagājušā gadsimta 80. gadu sākumā tehno pionieru trio no Detroitas Mejs, kopā ar Huanu Atkinsu (Juan Atkins) un Kevinu Saundersonu (Kevin Saunderson), kuri zināmi kā “The Belleville Three”, radīja absolūti jaunu mūzikas skanējumu, kuru nosauca par Detroit techno. Šodien pasaule šo žanru pazīst vienkārši kā “techno”.

Starp Meja populārākajiem skaņdarbiem jāmin “The Dance”, “Space Out” un “Strings of Life”, kurus mūzikas mediji ierindojuši kā nozīmīgākos skaņdarbus elektroniskās mūzikas vēsturē. 

Audio: Derrick May "Strings Of The Strings Of Life"

"Es uzskatu, ka pēc Detroitas tehno parādīšanās mūzikas pasaulē nekas radikāli jauns vairs nav ticis radīts. Protams, atradīsies kritiķi un žurnālisti, kas izmantos dažādus jaunus apzīmējumus, piemēram, dubstep un tamlīdzīgi, taču es klausos šo mūziku un zinu, ka es to dzirdēju jau 80. gados. Parādās jauni aranžējumi, producēšanas metodes un programmu nosaukumi, bet es neredzu principiāli neko būtiski jaunu klubu mūzikā, vismaz no tā, kas parādījies pēdējo divdesmit gadu laikā. Tāpēc tehno, kas astoņdesmitajos gados parādījās Detroitā, joprojām paliek novatoriskākā parādība mūzikas pasaulē līdz pat šai dienai," tā Artemijs Troickis.

Video: Troickis par Detroitas tehno un Deriku Meju (fragments no filmas “Deju laikmets”).  

Deriks Mejs kļuva par vienu no Latvijas un Krievijas kopražojuma filmas "Deju laikmets" (Era of Dance) varoņiem. Filma piedzīvojusi pirmizrādi divpadsmit starptautiskos kinofestivālos un tikusi nominēta oficiālajā konkursa programmā 58. Krakovas filmu festivālā starp 2018. gada labākajām mūzikas dokumentālajām filmām #DocFilmMusic.

Video: Derika Meja uzstāšanās Maskavā “Boiler Room” ietvaros.

Biļetes uz vienīgo Derika Meja uzstāšanos Baltijā, Spīķeru koncertzālē, var iegādāties šeit.   

"Era of Dance” 2 dienu kultūras mantojuma pasākumi sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā notiks 8. un 9. novembrī. Vairāk informācijas par “Era of Dance” pasākumu var atrast šeit: 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu