Tiesai nodota lieta pret diviem "Rīgas enerģijas" valdes locekļiem par OIK krāpšanas mēģinājumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Apsūdzētais "Rīgas enerģija" valdes loceklis Pēteris Dzirkals
Apsūdzētais "Rīgas enerģija" valdes loceklis Pēteris Dzirkals Foto: Zane Bitere/LETA

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā viens esošais ar uzņēmēju Māri Martinsonu saistītās SIA "Rīgas enerģija" valdes loceklis un viens bijušais valdes loceklis apsūdzēti par mēģinājumu ar viltu iegūt tiesības nodot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros lielā apmērā, aģentūra LETA uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka lietā apsūdzētie "Rīgas enerģija" valdes locekļi ir Pēteris Dzirkals un Valdis Šaplaks. "Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka Dzirkals kopš 2018. gada 29. novembra ir uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Savukārt Šaplaks valdi vadīja no 2015. gada līdz 2018. gada novembra beigām.

Ģenerālprokuratūra paziņojumā presei, neizpaužot personu vārdus, norādījusi, ka uzņēmuma "Rīgas enerģija" valdes locekļi viltoja un izmantoja saturiski viltotus dokumentus, kuros iekļāva patiesībai neatbilstošas ziņas par elektroenerģijas ražošanas uzsākšanu koģenerācijas procesā.

Lietā apsūdzēts arī kāda cita uzņēmuma elektrotehniķis. Viņam uzrādīta apsūdzība par krāpšanas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un lielā apmērā mēģinājuma atbalstīšanu.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai. Tiesu kalendārā pieejamā informācija liecina, ka lieta tiks skatīta šī gada 19. decembrī plkst. 10. Bez Dzirkala un Šaplaka un apsūdzēto sola sēdies arī Atis Horevs.

Jau ziņots, ka 2017. gadā Valsts policijā pēc Ekonomikas ministrijas (EM) iesnieguma sākts kriminālprocess par iespējamo krāpšanos ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā.

Saskaņā ar izsniegto atļauju "Rīgas enerģija" līdz 2017. gada 5. oktobrim bija jāuzsāk elektroenerģijas ražošana koģenerācijā. Lai pārliecinātos, ka stacija ir uzsākusi elektroenerģijas ražošanu koģenerācijā, ir jābūt sistēmas operatora, tas ir AS "Sadales tīkla", parakstītam aktam par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu. Tāpat jābūt atļaujai par elektrostacijas pieslēgšanu sistēmai "Sadales tīkls" uz pārbaudes laiku ne mazāku kā 72 stundas.

Tomēr "TV3" raidījuma "Nekā personīga" filmēšanas laikā uzņēmuma "Rīgas enerģija" teritorijā netika konstatēta elektroenerģijas ražošana, tādēļ EM lūdza Valsts policiju pārbaudīt iespējamās krāpnieciskās darbības.

"Nekā Personīga" atklāja vairākus uzņēmumus, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, "Sadales tīkla" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora.

"Rīgas enerģija" iepriekš paziņojusi, ka kategoriski noraida publiskajā telpā izskanējušo informāciju par iespējamo krāpniecību saistībā ar elektroenerģijas ražošanu obligātajā iepirkumā.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, tad "Rīgas enerģijas" apgrozījums 2018.gadā bijis 3 544 915 eiro, bet uzņēmums strādājis ar 636 726 eiro lieliem zaudējumiem. Uzņēmumā valdē ir divas amatpersonas - valdes priekšsēdētājs Dzirkals un valdes loceklis Kārlis Laduss.

70% uzņēmuma daļu pieder "MP Holdings", bet 30% - SIA "IVN Invest". "MP Holdings" patiesie labuma guvēji ir Dzirkals, kā arī vairākos kriminālprocesos iesaistīta uzņēmēja Martinsona dēls Mārcis Martinsons un meita Mona Martinsone. Savu patiesā labuma guvēja statusu abi ieguvuši, jo viņi ir amatpersonas SIA "Profs Real Estate", kam pieder 53,79% "MP Holdings" kapitāldaļu. "Profs Real Estate" vēsturiskais dalībnieks, ar 30% kapitāldaļām līdz 2015.gadam bija arī Martinsons. 

Savukārt "IVN Invest" patiesais labuma guvējs ir Jekaterina Nikuļina. "Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka viņa ir patiesais labuma guvējs vairākos ar Martinsonu ģimeni saistītos uzņēmumos, tostarp SIA "Moduls Engineering", SIA "Dzintaru parks" un SIA "Tiff".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu