Latvijā septiņos mēnešos likvidēti vairāk nekā 18 000 uzņēmumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā šogad septiņos mēnešos likvidēts 18 351 uzņēmums, kas daudz neatpaliek no pagājušajā gadā kopējā likvidēto uzņēmumu skaita - gandrīz 21 000 uzņēmumu, aģentūru LETA informēja "Lursoft" pārstāvji.

No šogad likvidētajiem uzņēmumiem vairākumam piemērota vienkāršota likvidācija un lielākā daļa jeb 94,9% ir SIA. Vairumam jeb 70,6% uzņēmumu pirms likvidācijas bija reģistrēti nodrošinājumi, savukārt 63,2% no šogad likvidētajiem uzņēmumiem pirms likvidācijas bija apturēta saimnieciskā darbība, bet 34,1% uzņēmumu likvidācijas brīdī bija nodokļu parāds.

"Lursoft" dati arī liecina, ka 6% no šogad likvidētajiem uzņēmumiem bija iesnieguši pārskatus par 2018.gadu. No visiem šogad likvidētajiem uzņēmumiem, kuri iesnieguši 2018.gada pārskatus, 50,5% apgrozījums bija 0 eiro, 26,4% dalībnieks bija ārvalstnieks, bet 27% likvidēto uzņēmumu dalībnieku pieder daļas arī citos uzņēmumos.

Starp šogad likvidētajiem uzņēmumiem 13 ir šogad reģistrētas kompānijas, lai gan vidējais šogad likvidēto uzņēmumu vecums ir deviņi gadi, kuru laikā šie uzņēmumi ir nodarbinājuši vairākus simtus darbinieku, nomaksājuši nodokļos tūkstošiem eiro. Tajā pašā laikā nedaudz vairāk kā 2% no šogad likvidētajiem uzņēmumiem reģistrēti pēdējo triju gadu laikā.

"Lursoft" pārstāvji arī atzīmēja: lai izpildītu "Moneyval" ziņojumā sniegtās rekomendācijas un uzlabotu situāciju naudas atmazgāšanas novēršanas jomā Latvijā, Uzņēmumu reģistrs ir sācis automatizēti izslēgt ekonomiski neaktīvās kapitālsabiedrības no reģistra. Piemēram, 14.janvārī vienas dienas laikā likvidēti 6645 uzņēmumi, 13.februārī - 3408, 29.martā - 749. Šajās trijās dienās vien likvidēta vairāk nekā puse no visiem šogad septiņos mēnešos likvidētajiem uzņēmumiem. Vienkāršotas likvidācijas kārtībā no reģistra izslēgtas augsta riska komercsabiedrības, kas nav atklājušas patiesos labuma guvējus, kā arī neaktīvie uzņēmumi.

No šogad likvidētajiem uzņēmumiem 10,3% bija iecelts likvidators. Nelielai daļai jeb 2,7% no šiem uzņēmumiem bija apturēta saimnieciskā darbība, bet 4,4% likvidācijas brīdī bija aktīvs nodrošinājums. Vairums no šogad likvidētajiem uzņēmumiem, kuriem bijis iecelts likvidators, bija ar vietējo kapitālu, bet 15% dalībnieku vidū reģistrēti arī ārvalstnieki.

Apkopotie dati liecina, ka 70,6% no visiem šogad septiņos mēnešos likvidētajiem uzņēmumiem pirms likvidācijas bija reģistrēti nodrošinājumi. No piemērotajiem teju 13 000 nodrošinājumu 73,2% gadījumu piemērotājs bija Valsts ieņēmumu dienests, bet vēl 26,4% gadījumu - zvērināti tiesu izpildītāji. Tāpat šogad likvidētajiem uzņēmumiem nodrošinājumus piemērojusi Valsts policija, tostarp gan Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, gan Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde, gan arī Kriminālpolicijas pārvalde, kā arī maksātnespējas procesu administratori un tiesas.

Visvairāk starp likvidētajiem uzņēmumiem ar nodrošinājumiem ir tirdzniecības un būvniecības uzņēmumi, seko ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji. Šo nozaru uzņēmumi arī šā gada septiņos mēnešos ir visbiežāk likvidēti. "Lursoft" dati atklāj, ka no visiem pētījuma laikā analizētajiem likvidētajiem uzņēmumiem 14% strādājuši vairumtirdzniecības, 12% - mazumtirdzniecības, bet 5,6% - specializēto būvdarbu sfērās.

Trešajai daļai no šogad likvidētajiem uzņēmumiem bijuši nodokļu parādi. Balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta sniegto informāciju, šo uzņēmumu kopējais nodokļu parāds likvidācijas brīdī bija 188,33 miljoni eiro. Lielākais nodokļu parādnieks likvidācijas brīdī bija uzņēmums "Vectors" ar 13,59 miljonu eiro parādu. No šogad likvidētajiem uzņēmumiem vairāk nekā miljona eiro nodokļu parāds bija 25 uzņēmumiem, un tie visi likvidēti vienkāršotās likvidācijas kārtībā, jo nevienam nav bijis iecelts likvidators.

No šiem komersantiem 16 uzņēmumiem reģistrēta saimnieciskās darbības apturēšana, 17 uzņēmumiem reģistrēts lēmums par darbības izbeigšanu un 20 komersantiem pirms likvidācijas reģistrēti nodrošinājumi, visbiežāk Valsts ieņēmumu dienesta piemēroti. Gandrīz puse jeb 11 no 25 likvidētajiem lielajiem nodokļu parādniekiem bija saistīti ar vairumtirdzniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu