Kazāks: "PNB bankas" darbības apturēšanai būs maza vai nekāda ietekme uz Latvijas finanšu sektoru (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.
Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks. Foto: Evija Trifanova/LETA

"PNB bankas" darbības apturēšanas ietekme uz Latvijas finanšu sektoru līdz šim nav novērota un arī turpmāk tā būs maza vai nekāda, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

"Jau ceturtdien, 15.augustā, Latvijas Banka atslēdza "PNB banku" no maksājumu sistēmām, līdz ar to nauda no bankas aizplūst nevarēja. Jebkāda ietekme uz finanšu sektoru līdz šim nav pamanīta, visticamāk, arī turpmāk tā būs nekāda vai ļoti maza, jo "PNB banka" veidoja tikai 3% no banku sistēmas aktīviem," skaidroja Kazāks.

Viņš piebilda, ka arī banku sistēma ir stabila, "PNB bankas" slēgšanai būtiskas ietekmes uz citām bankām nav bijis. Kazāks gan atzina, ka atsevišķām iedzīvotāju grupām uz laiku varētu pasliktināties banku pakalpojumu pieejamība, jo "PNB bankai" bija plašs filiāļu tīkls.

Uz deputāta Gata Eglīša (JKP) norādījumu, ka pēdējā laikā Latvijas finanšu sektors ir būtiski sarucis, Kazāks norādīja, ka "tā ir cena, kas jāmaksā par to, kas agrāk noticis sektorā".

"Pēdējos gados pasaulē mainījusies izpratne par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas jautājumiem un arī Latvijas finanšu sektoram jāmaksā par to, kas noticis agrāk. Tuvākajos gados, tas daudzām bankām liegs manevra iespējas, kamēr Latvijas finanšu sektora uzticamība pasaulē tiek atgūta. Finanšu sektora samazināšanās ir sekas agrāk pieļautajām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas problēmām. Bankām būs jāatrod jauni modeļi, kā pelnīt," norādīja Kazāks.

"PNB bankas" aktīvi 2018.gada 31.decembrī bija 569,53 miljonu eiro apmērā, kas ir par 27,8% jeb 219,563 miljoniem eiro mazāk nekā 2017.gada beigās. Pēc aktīvu apmēra "PNB banka" 2018.gada beigās bija septītā lielākā banka Latvijā.

Jau vēstīts, ka no 15.augusta plkst.21 ir apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu