Saūda Arābija mīkstina ceļošanas ierobežojumus sievietēm

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Saūda Arābija otrdien sāka īstenot reformu, kas ļaus sievietēm vismaz 21 gada vecumā saņemt pases un doties ārzemju braucienos bez "aizbildņa" vīrieša atļaujas, paziņoja varas iestādes.

Reforma, par kuru pirms tam tika paziņots šomēnes, vājina aizbildniecības sistēmu, kas ilgi bija sieviešu apspiestības simbols šajā musulmaņu karalistē.

"Pasu departaments ir sācis saņemt pieteikumus pasu izsniegšanai vai atjaunošanai vismaz 21 gadu vecām sievietēm un ceļošanai ārpus karalistes bez [vīriešu] atļaujas," departaments paziņoja tviterī.

Sievietēm Saūda Arābijā ilgi bija vajadzīga "aizbildņu" – vīra, tēva vai citu vīriešu dzimuma radinieku – atļauja šādu darbību veikšanai.

Kroņprinča Mohammeda bin Salmana īstenoto reformu ietvaros pērn tika pieņemts dekrēts, kas atcēla pasaulē vienīgo aizliegumu sievietēm vadīt automašīnas.

Šomēnes Saūda Arābijas sievietēm arī tika piešķirtas tiesības oficiāli reģistrēt bērna piedzimšanu, laulību vai tās šķiršanu, kā arī tikt atzītām par aizbildni nepilngadīgiem bērniem.

Reformas kritizēja konservatīvo aprindu pārstāvji, no kuriem daži tās nosodīja kā "neislāmiskas".

Reformas tiek īstenotas laikā, kad Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dalībvalsti Saūda Arābiju skar naftas cenu krišanās un tā cenšas palielināt nodarbinātības iespējas sievietēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu