Polijas tieslietu ministra vietnieks atkāpjas pēc tiesnešu nomelnošanas skandāla

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas tieslietu ministra vietnieks Lukašs Pjebjaks
Polijas tieslietu ministra vietnieks Lukašs Pjebjaks Foto: Reuters/ScanPix

Polijas tieslietu ministra vietnieks Lukašs Pjebjaks otrdien atkāpās no amata pēc tiesnešu nomelnošanas skandāla, kļūstot par otro valdošās partijas pārstāvi, kas pēdējo nedēļu laikā demisionējis pirms 13.oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Pjebjaks demisionēja pēc ziņu vietnē Onet.pl paustām ziņām, ka viņš vadījis nomelnošanas kampaņas pret tiesnešiem, kuri kritizēja labējās valdības tiesu reformas.

Polijā valdošā partija “Likums un taisnīgums” (PiS), kas ir pie varas kopš 2015.gada, ieviesa vairākas tiesu reformas, kas izpelnījās spēcīgu kritiku no tiesnešu puses un noveda Poliju līdz konfrontācijai ar Eiropas Komisiju (EK). Šo reformu pretinieki apgalvo, ka tās grauj tiesu neatkarību.

Pjebjaks, kurš pats ir tiesnesis, saskaņā ar Onet.pl ziņām sadarbojies ar kādu sievieti Emīliju, kura centusies diskreditēt zināmus tiesnešus.

Šīs sievietes advokāts Konrads Pogoda otrdien sacīja, ka Tieslietu ministrija iniciējusi šo naida kampaņu un arī izlēmusi, kādi materiāli ir jāizmanto. Saskaņā ar advokāta teikto šajā pasākumā bija iesaistītas arī citas Tieslietu ministrijas amatpersonas.

Premjerministrs Mateušs Moraveckis otrdienas vakarā sacīja, ka pieņems Pjebjaka atkāpšanos, un paziņoja, ka tas "izbeidz šo lietu".

Tas, domājams, nozīmē, ka tieslietu ministram Zbigņevam Zjobro nedraud nekādas politiskas sekas, neraugoties uz apgalvojumiem, ka viņš noteikti zinājis par šo nomelnošanu un to akceptējis.

Onet.pl ir konstatējusi, ka Pjebjaks ziņojis par šīm nomelnošanas kampaņām kādam vārdā nenosauktam "bosam".

Tieslietu ministrijas preses sekretārs gan paziņoja, ka Zjobro, uzzinot par šīm kampaņām, tās "nosodījis" un lūdzis savu vietnieku atkāpties.

Opozīcijas partijas aicināja, lai savus amatus atstātu gan Pjebjaks, gan Zjobro.

Viens no šīs naida kampaņas mērķiem bijis tiesnešu apvienības "Iustitia" vadītājs Kristians Markevičs, ziņoja Onet.pl.

Vietnes minētā Emīlija anonīmi sūtījusi kompromitējošus materiālus par Markeviču, tai skaitā baumas par viņa personīgo dzīvi un karjeru, medijiem, citiem "Iustitia" biedriem un viņam pašam.

Emīlija esot saņēmusi adreses no Pjebjaka, kas nozīmē, ka tikuši pārkāpti likumi par datu aizsardzību. Viņa arī kritizējusi tiesnešus, izmantojot savu tvitera kontu.

Kad šī sieviete čatā ar Pjebjaku paudusi bažas, ka varētu nonākt cietumā, Pjebjaks esot atbildējis: "Mēs neliekam cilvēkus cietumā par labiem darbiem."

Onet.pl, kas neizpauda Emīlijas uzvārdu, ziņoja, ka viņa izteikusi nožēlu un atzinusi, ka viņas darbības kaitējušas "vismaz 20 tiesnešiem". Viņa sacīja, ka dažas no šīm darbībām personīgi akceptējis Pjebjaks.

Pēdējo nedēļu laikā ir atkāpies arī bijušais parlamenta spīkers Mareks Kuhcinskis, kurš tika vainots valsts lidmašīnu izmantošanā privātiem mērķiem.

Pirms oktobrī paredzētajām vēlēšanām PiS ir skaidra sabiedriskās domas aptauju līdere un tai ir labas izredzes palikt pie varas arī uz otru termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu