Olbaltumvielas un neaizstājamās taukskābes

2 / 5

FOTO: Pexels

L. Četverga skaidro, ka olbaltumvielas sastāv no divdesmit aminoskābēm, no kurām neaizstājamas (tādas, kuras organismā neveidojas) ir astoņas, kas noteikti jāuzņem ar uzturu. Ja trūkst kaut vienas no neaizstājamajām aminoskābēm, tiek traucēta organismam nepieciešamo olbaltumvielu sintēze. Eksperte atklāj, ka visbiežāk trūkst triptofāna, lizīna un metionīna. Triptofāns nepieciešams normālai bērna augšanai un attīstībai. Arī sāpju mazināšanai, jo cilvēka ķermenī triptofāns tiek pārvērsts serotonīnā – laimes hormonā. Visēdāji triptofānu parasti uzņem ar gaļu, olām, piena produktiem, vegāni – ar banāniem, auzām, čia un sezama sēklām, žāvētām datelēm, kā arī ciedru riekstiem. Savukārt lizīns nepieciešams kalcija vielmaiņas procesos un kaulu attīstībai. Šo neaistājamo aminoskābi pietiekamā daudzumā var uzņemt, ēdot pupiņas un sojas produktus. Metionīns piedalās holīna, adrenalīna un citu bioloģiski aktīvo vielu sintēzē. Metionīns ir aktuāls sportistiem, kas cenšas attīstīt muskuļu masu, jo tas piedalās tauku masas reducēšanas procesā un paaugstina testosterona līmeni. Vegāni metionīnu vislabāk uzņem ar pupām, lēcām, sīpoliem, sēklām. Vegāniem nepieciešamas arī taukvielas, precīzāk, taukskābes, gan omega 6, gan omega 3, kuras ir nozīmīgas prostaglandīnu ražošanā. Tauki palīdz organismam uzņemt taukos šķīstošos vitamīnus A, D, E, K. Taukvielas vegāni var uzņemt, ēdot riekstus, sēklas, riekstu sviestu, avokado un dodot priekšroku produktiem ar augstu omega 3 saturu: linsēklām, kaņepju sēklām, valriekstiem.

Uz augšu