Beidzot Bolīvijā atgriezusies 500 gadu sena inku “princeses” mūmija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Inku mūmija.
Inku mūmija. Foto: AP/Scanpix

Pēc 129 gadu trimdas Bolīvijā atgriezušās pārsteidzoši labi saglabājušās inku princeses atliekas; viņa dzīvojusi 15. gadsimta beigās. Līdz šim mūmija glabājās Mičiganas štata universitātes muzejā, ASV.

Kā ziņo izdevums “Associated Press”, šīs mūmijas atgriešanās Dienvidamerikas valstī ir ļoti nozīmīgs notikums. Bolīvijas kultūras ministre Vilma Alanoka stāstīja, ka Bolīvijas valdība pēdējos gados ir īpaši strādājusi pie dažādu arheoloģisko artefaktu repatriācijas.

Mūmijas atgriešanās “mājās” ne vien parāda Bolīvijas valdības pieaugošo interesi par arheoloģiskajiem artefaktiem, kas pieder Bolīvijai, bet arī uzsver to, cik labi šī inku mūmija ir saglabājusies. Tās bizes ir gandrīz neskartas, arī kleita, kas darināta no lamas vai alpakas vilnas.

Foto: AP/Scanpix

Radioaktīvā oglekļa datēšanas metode atklāja, ka Andu kalnos atrastās atliekas ir aptuveni 500 gadu senas. Meitene dzīvojusi 15. gadsimta beigās, īsi pirms inku kontakta ar spāņu iebrucējiem.

Pētnieku vidū inku mūmija ir pazīstama kā Nusta (Ñusta), kas nozīmē “princese”. Tiesa, pētniekiem nav īsti zināms, vai meitene tiešām bija dižciltīga.

Arheologi uzskata, ka Nusta nāves brīdī bija astoņus gadus veca. Viņas oriģinālā kapavieta bija piepildīta ar dažādiem laicīgiem objektiem, piemēram, spalvām, māla krūkām, sandalēm un dažiem augiem.

Foto: AP/Scanpix

“Iespējams, ka meitenīte bija nozīmīga persona un priekšmeti, kas bija līdzi viņai kapā, bija domāti viņas pēcnāves dzīvei. Vēl viena iespēja ir tāda, ka meitenīte tika upurēta kādai no inku dievībām,” teica antropoloģijas profesors Viljams A. Loviss.

Nustas atliekas pagaidām glabājas Lapasas Nacionālā arheoloģijas muzeja aukstuma kamerā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu