Krievijas noslēpumainais kodolnegadījums: ārsti bažījas par "radioaktīvajiem pacientiem" (17)

Foto: TASS/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Šomēnes militārajā poligonā pie Krievijas pilsētas Severodvinskas notika noslēpumains negadījums – raķetes izmēģinājuma laikā notika sprādziens, kurā bojā gāja vismaz pieci cilvēki. Vēl vairāki cietušie tika nogādāti slimnīcā. Severodvinskas amatpersonas pēc negadījuma ziņoja par īslaicīgu radiācijas līmeņa palielināšanos, tomēr ārstiem, kas rūpējās par cietušajiem, netika pateikts, ka viņi tikuši pakļauti radiācijas iedarbībai. Slimnīcas ārsti tagad bažījas par sevi un slimnīcas personālu, kas bija saskāries ar radioaktīvajiem pacientiem, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

Divi no slimnīcas ārstiem piekrita pastāstīt par piedzīvoto. Viņi vēlējās palikt anonīmi.

Kā ziņots, sprādziens poligonā Arhangeļskas apgabalā notika 8.augustā. Incidentā gājuši bojā vismaz pieci valsts uzņēmuma "Rosatom" darbinieki. Krievijas Aizsardzības ministrija nav atklājusi detalizētāku informāciju par notikušo. "Rosatom" uzstāj, ka sprādziens noticis, veicot darbus, kas saistīti ar dzinēja iekārtas izotopu barošanas avotu. 

Turpretī saskaņā ar ASV Aizsardzības ministrijas datiem avārija notikusi kodolraķetes "Burevestnik" prototipa izmēģinājuma laikā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins šo raķeti prezentēja pērn uzrunā Federālajā sapulcē. 

Radiācijas līmenis Severodvinskā pēc sprādziena bijis līdz pat 16 reizēm augstāks par normu, bet dienas laikā situācija esot normalizējusies.

Arhangeļskas apgabala slimnīcas ārsti norāda, ka ar radiācijai pakļautajiem pacientiem saskarē varētu būt nonākuši aptuveni 90 cilvēki. Savukārt to cilvēku skaits, kas varētu būt atradušies riska zonā, varētu būt daudz vairāk.

Kā sarunā ar BBC norāda ārsti, trīs negadījumā cietušie tika nogādāti Arhangeļskas apgabala slimnīcā, bet vēl trīs – Arhangeļskas pilsētas slimnīcā, kurā ir aprīkojums no radiācijas cietušo ārstēšanai.

Trīs no cietušajiem bijuši “stabili smagā stāvoklī” - viņi no poligona atvesti ar sanitārās aviācijas helikopteriem. Apskatot pacientus, ārsti secināja, ka viņi, visticamāk, saņēmuši lielas radiācijas devas.

Ārsti uzsver, ka pēc tam, kad tika iegūts apstiprinājums, ka pacienti cietuši no radiācijas, neviens no slimnīcas personāla nav atteicies sniegt viņiem palīdzību, lai arī visi apzinājušies, ka ārsti pakļauj radiācijas riskam arī sevi.

Ārstiem pašiem nācās domāt, kā pasargāt sevi. Viens no viņiem tajā brīdī slimnīcā notiekošo raksturoja kā pilnīgu haosu.

Arhangeļskas apgabala slimnīca pēc “radioaktīvo pacientu” ierašanās sākotnēji turpināja darboties ierastā režīmā. Tomēr pēc radiācijas konstatēšanas ārsti pieņēma lēmumu pacientus atstāt operāciju zālē, tādējādi cenšoties pasargāt parājos slimnīcas pacientus un personālu.

9.augusta rītā šie trīs pacienti tika pārvesti uz Maskavu. Par viņu veselības stāvokli Arhangeļskas ārstiem nekas vairāk nav zināms. “Rosatom” vēlāk izplatīja paziņojumu, ka negadījumā cietušie atveseļojoties.

Savukārt pēc pacientu pārvešanas uz Maskavu attiecīgajā slimnīcas daļā tika veikta tīrīšana, ko īstenoja armijas un Krievijas patērētāju aizsardzības dienesta komandas.

Abi ārsti uzsver, ka šo notikumu dēļ slimnīcas personāls piedzīvojis ļoti lielu stresu, jo slimnīcas personāls nesaņēma informāciju, kas attiecas uz šo cilvēku veselību, amatpersonām aizbildinoties ar valsts noslēpumu.

“Tā ir pilnīga amatpersonu patvaļa,” uzskata viens no ārstiem.

Informācija par kodolnegadījuma sekām joprojām ir ļoti ierobežota. Kā iepriekš vēstīja izdevums “The Moscow Times”, Krievijas Federālais drošības dienests pēc notikušā pieprasījis Arhangeļskas ārstiem, kas bijuši tiešā kontaktā ar poligonā cietušajiem, parakstīties par informācijas neizpaušanu. To sarunā ar BBC apstiprina arī abi ārsti.

Cietušos evakuējot no militārā poligona, saskarē ar viņiem nonāca glābšanas dienestu darbinieki, helikopteru apkalpes un slimnīcu personāls.

Ārsti BBC norāda, ka šādu cilvēku varētu būt vismaz 90.

Krievijas Veselības ministrija tikai divas nedēļas pēc incidenta paziņoja, ka pārbaudīta visu saskarsmē ar minētajiem pacientiem nonākušo veselība. Saskaņā ar ministrijas paziņojumu, uz veselības pārbaudēm Maskavā uzaicināts kopumā 91 cilvēks.

Ministrija uzsver, ka pārmērīga radiācijas klātbūtne neviena cilvēka organismā nav konstatēta.

Viens no Arhangeļskas ārstiem gan uzsver, ka uz pārbaudēm Maskavā bijuši tikai 21 no kopumā 57 cilvēkiem, kas incidenta dienā dežurējuši slimnīcā. Pārējie esot pārbaudīti turpat Arhangeļskā.

Tomēr ārsti uzsver, ka šo pārbaužu rezultāti viņiem tiks paziņoti nevis tiešā veidā, bet gan ar Veselības ministrijas starpniecību.

Tikmēr Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs abu Arhangeļskas ārstu anonīmos izteikumus nodēvējis par mēģinājumu uzkarsēt informatīvo fonu un sagrozīt realitāti.

Slepenība, kas saistīta ar augusta kodolnegadījumu raisījusi paralēles ar 1986.gada Černobiļas kodolkatastrofu – arī toreiz padomju varas iestādes sākotnēji centās noklusēt notikušo un nevēlējās atklāt patiesību.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu