Pentagons izbeidz līgumu ar "Boeing" par pretraķešu aizsardzības bruņojuma izstrādi (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pentagons lauzis miljardiem dolāru vērto līgumu ar kompāniju "Boeing" par pretraķešu aizsardzības bruņojuma izstrādi.

Tehnisku problēmu skartā projekta pārtraukšanas mērķis daļēji saistīts ar jaunu pieeju pretraķešu aizsardzībai meklējumiem laikā, kad tehnoloģijas attīstās ļoti strauji.

Līguma laušana oficiāli stājās spēkā ceturtdien. Par tās oficiālo iemeslu tiek minētas konstrukcijas problēmas, kas esot tik lielas, ka to izlabošana nav iespējama vai ir pārāk dārga.

Turklāt Pentagons apsver, vai nav jāsāk izstrādāt jauna pretraķešu sistēmu, kas būtu domāta, lai notriektu starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kādas cenšas uzbūvēt, piemēram, Ziemeļkoreja, kā arī jaunu veidu raķetes.

Uz šādām plašākām bažām norāda ASV Aizsardzības ministrijas paziņojumā paustais, ka tā izsludinās konkursu "jaunas, nākamās paaudzes pārtvērēja" izstrādei. Tas varētu būt ierocis, kas varētu pārtvert virsskaņas raķetes, kādas izstrādā Ķīna un Krievija.

Pentagona rīcībā pašlaik ir 44 raķešu pārtveršanas sistēmas, kas lielākoties bāzētas Aļaskā. Katra no tām ir izstrādāta palaišanai no pazemes bunkura, tā izlido ārpus Zemes atmosfēras un palaiž ierīci, kas ar saduršanās spēku iznīcina mērķi.

Ir veikti šādu ieroču izmēģinājumi, bet reālā kaujā tie nekad nav izmantoti.

Līgumā ar "Boeing" Pentagons bija pasūtījis izstrādāt jaunu mērķa iznīcināšanas ierīci, kas būtu efektīvākā pret tāla darbības rādiusa raķetēm, kādas, kā apgalvo Ziemeļkoreja, tā izstrādā, lai mērķētu uz ASV.

Aizsardzības ministra vietnieks izpētes un inženierijas jautājumos Maikls Grifins pagājušajā nedēļā nolēma izbeigt projektu, kurā Pentagons jau bija ieguldījis nepilnus 1,2 miljardus ASV dolāru (vienu miljardu eiro). Maijā viņš deva rīkojumu "Boeing" pārtraukt darbu pie projekta līdz tālākam lēmumam.

"Programmas izbeigšana ir atbildīgs lēmums," trešdien paziņoja Grifins. "Attīstības programmas dažreiz saskaras ar problēmām. Pēc rūpīgas pārbaudes mēs nolēmām, ka mūsu izvēlētais ceļš nenestu augļus, tādēļ mēs to vairs neiesim," viņš paskaidroja.

Pentagona Pretraķešu aizsardzības programmas preses pārstāvis Marks Raits sacīja, ka detalizēta informācija par tehniskām problēmām, kuru dēļ projekts izbeigts, netiks publiskota "programmas slepenā rakstura dēļ".

"Boeing" paziņojumā norādīja, ka pieņem ASV Aizsardzības ministrijas lēmumu un atbalsta konkursu jauna raķešu pārtvērēja izstrādei. Apakšuzņēmēja "Raytheon" preses pārstāvis Maikls Dobls teica, ka Pentagons "atjaunina savas prasības saistībā ar pieaugošo sarežģītu draudu vidi". Arī "Raytheon" atbalstot lēmumu lauzt līgumu.

Aizsardzības ministrija norādīja, ka "jaunās paaudzes pārtvērēja" izstrādē jāietver ne tikai raķešu iznīcināšanas ierīces izstrāde, bet arī dzinējraķetes uzlabošana, kas nozīmē, ka ministrija vēlētos izstrādāt ieroci cīņai pret plašāku raķešu draudu klāstu.

Līguma pārtraukšana rada šaubas par Pentagona paļaušanos uz esošo pretgaisa aizsardzības sistēmu.

ASV Kongress ir pilnvarojis Pentagonu līdz 2023.gadam papildināt esošo raķešu pārtvērēju skaitu ar vēl 20 pārtvērējiem. Papildinājumam bija plānots izmantot "Boeing" saražotos modernos pārtvērējus. Pēc līguma ar "Boeing" laušanas maz ticams, ka papildinājums tiks ieviests paredzētajā laikā.

Amatpersonas uzsvēra, ka līgums lauzts Pentagona lēmuma dēļ, nevis saistībā ar "Boeing" nespēju izpildīt līguma prasības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu