Nejauši norīta zivs asaka caurdur vīrieša zarnas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Takafumi Taguchi / N Engl J Med 2019

73 gadus vecs Japānas iedzīvotājs ieradās slimnīcā, sūdzoties par pēkšņām un spēcīgām sāpēm vēdera lejasdaļā.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”, izmeklēšanas laikā slimnīcā noskaidrojās, ka vīrietim ir neliels drudzis un sāpes vēdera lejasdaļā. Pacients ārstiem pastāstīja, ka dienā, pirms sākās sāpes, viņš ēdis zivi.

Rentgena uzņēmumā atklājās, ka viņa tievo zarnu caurdūrusi resna un gara zivs asaka, kas izskatījās pat pēc maza kaula.

Vīrietim tika veikta operācija, kuras laikā ārsti no viņa zarnas izvilka 2 centimetrus garu zivs kaulu, kas bija caurdūris tievās zarnas sieniņu.

Lai izdziedētu pacientu, ārstiem nācās izgriezt daļu no viņa tievās zarnas. Pēc tam pacientam tika iedotas arī antibiotikas, lai izvairītos no infekcijas. Vīrietis atkopās, un jau pēc astoņām dienām tika izrakstīts no slimnīcas.

Cilvēki bieži nejauši mēdz norīt zivs asakas, tomēr gadījumi, kad kāds svešķermenis caurdur zarnas, ir ārkārtīgi reti. Tikai 1% svešķermeņa norīšanas gadījumu tas rada ievainojumus zarnām, noskaidrots 2014. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “World Journal of Gastroenterology”.

Norīta zivs asaka biežāk ieķeras rīklē, nevis nokļūst līdz zarnām un paliek tur. Lielāks risks norīt asakas ir cilvēkiem ar zobu protēzēm, jo viņiem ir grūtāk sajust asakas mutē, minēts 2011. gada pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu