Izsludināts konkurss uz LDz valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Izsludināts konkurss uz VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu, aģentūru LETA informēja LDz pārstāvji.

Kandidāti var pieteikties konkursam līdz šā gada 18.septembrim.

Kandidātu atlasē LDz sadarbojas ar SIA "Executive Search Baltics" ("Amrop").

Atklātā konkursa rezultātā tiks izvēlēts LDz valdes priekšsēdētājs un valdes loceklis, kuriem kopā ar jau esošajiem kolēģiem valdē būs jāsāk jauns LDz attīstības posms, ņemot vērā visus izaicinājumus, kas patlaban ir nozarei. LDz valdei jaunā sastāvā būs arī jāturpina  uzņēmuma biznesa modeļa pārvērtēšana, norādīja kompānijā.

LDz valdes locekļu amata kandidātiem jābūt augstākajai vai otrā līmeņa profesionālai augstākajai izglītībai inženierzinātnēs, biznesa vadības vai tiesību zinātnēs, kā arī vismaz piecu gadu pieredzei vadošā amatā jomā, kurā darbojas LDz, kas iegūta ne senāk kā pēdējos piecos gados, vai vismaz piecu gadu pieredze biznesa vadībā stratēģiskā līmenī. Pretendentiem vēlama arī daudzveidīga pieredze starptautiska mēroga globālos uzņēmumos.

Kandidātiem jābūt šādām kompetencēm: stratēģiskā plānošana, spēja vadīt un uzņemties vadītāja lomu, lai nodrošinātu kapitālsabiedrības mērķu sasniegšanu, spējai noteikt mērķus un plānot darbības, spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību. Tāpat kandidātiem jābūt zināšanām un izpratnei par LDz un koncerna darbības jomām, par valsts kapitālsabiedrību darbību un to pārvaldi, korporatīvās pārvaldības principiem, risku un personāla vadību. Kandidātiem jāpiemīt nevainojamai reputācijai.

LDz padomes priekšsēdētājs Jānis Lange atzina, ka šāda mēroga speciālistu Latvijā nav daudz.

Atklātā konkursa nominācijas komisijā darbosies septiņi cilvēki, tostarp tajā būs pārstāvētas nevalstiskās organizācijas un valsts sektors, kā arī korporatīvās pārvaldības speciālisti. Nominācijas komisijas priekšsēdētājs ir Lange, tajā darbosies arī LDz padomes loceklis Andris Maldups, LDz padomes loceklis Andris Liepiņš, Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents Andris Grafs, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes locekle Katrīna Zariņa. Novērotāja statusā ar padomdevēja tiesībām komisijā strādās Latvijas dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Savelijs Semjonovs.

Lēmumu par LDz valdes locekļu apstiprināšanu amatā pieņems LDz padome.

Jau vēstīts, ka šogad 12. augustā darbu LDz valdē atstāja valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un valdes loceklis Aivars Strakšas, bet darbu sāka pagaidu valdes locekļi Māris Kleinbergs un Andris Lubāns. Uzņēmuma valdē strādā arī Ēriks Šmuksts un Ainis Stūrmanis.

Ziņots arī, ka šogad 7.maijā satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) izteica neuzticību Bērziņam, Strakšas un arī Stūrmanim un rosināja uzņēmuma padomi viņus atbrīvot no amata.

Ministrs informēja, ka galvenie pārmetumi saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu, kas draud ar smagām sekām gan "Latvijas dzelzceļam", gan Latvijas valstij. Ministra rīcībā nonākusi informācija arī par iespējami koruptīviem darījumiem, tā nodota izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Tāpat konstatēti vairāki finansiāli apjomīgi saimnieciskie darījumi, tostarp mārketinga un reklāmas līgumi vairāku miljonu eiro vērtībā, kas liek domāt, ka valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Savukārt LDz valdes locekļi paziņoja, ka Linkaita izteiktie paziņojumi par kompānijas vadību ir vērsti uz mērķtiecīgu LDz sagatavošanu privatizācijai. Bērziņš un Strakšas arī lūdza Valsts policiju sākt kriminālprocesu pret Linkaitu par neslavas celšanu.

LDz ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitassabiedrības - "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, "LDz Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums "LDz infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums "LDz ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums "LDz apsardze", kā arī loģistikas uzņēmums "LDz loģistika".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu