Pētnieki analizē Horvātijā izraktos "citplanētiešu" galvaskausus (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Daniel Fernandes / PLOS One

Arheologi Horvātijā atraduši trīs visai dīvainus antīkus galvaskausus, no kuriem divi ir mākslīgi deformēti.

Katrs no galvaskausiem ir savā formā, kas, iespējams, bija tāda kā piederības zīme kādai kultūras grupai, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS One”.

Mākslīga galvaskausa deformēšana tika piekopta dažādās pasaules malās, sākot ar Eirāziju un Āfriku un beidzot ar Dienvidameriku. Deformācijas procesā tiek izmainīta zīdaiņa galvaskausa forma, izmantojot ciešas saites vai citus instrumentus.

Antīkajās kultūrās pastāvēja ļoti dažādi iemesli, kāpēc tā tika darīts, piemēram, lai parādītu sociālo statusu ar, kā viņi paši uzskatīja, glītāku galvaskausa formu. Agrākās liecības par šādu praksi rodamas jau pirms 12 tūkstošiem gadu Senajā Ķīnā, tomēr nav īsti skaidrs, vai tā pārējā pasaulē izplatījās no turienes, vai arī dažādās teritorijās radās neatkarīgi.

Foto: Daniel Fernandes / PLOS One

Šajā gadījumā arheologi trīs deformētos galvaskausus atrada Horvātijas arheoloģisko izrakumu vietā 2013. gadā. Starp 2013. un 2017. gadu galvaskausi tika analizēti, izmantojot dažādas metodes, to skaitā DNS analīzes un rentgenogrāfiju.

Analīzēs atklājās, ka visi mirušie bija vīrieši, kas miruši 12 līdz 16 gadu vecumā. Dzīves laikā viņiem visiem bija nepietiekams uzturs, tomēr tas var arī nebūt nāves iemesls. Iespējams, viņiem bija kāda slimība, piemēram, mēris, kas ātri nogalināja, neatstājot nekādas pazīmes uz kauliem.

Arheologi apbedījuma vietā neatrada nekādus artefaktus, kas varētu kaut ko atklāt par zēnu sociālo statusu.

Analīzēs arī atklājās, ka visi trīs zēni dzīvojuši starp mūsu ēras 415. un 560. gadu. Tas ir laiks, kad norisinājās Lielā tautu staigāšana, kas bija visai vētrains periods Eiropas vēsturē. Uzreiz pēc Romas impērijas krišanas Eiropā sāka ierasties pavisam jaunas cilvēku populācijas un kultūras, kas beigās kļuva par moderno eiropiešu pamatu.

Visu trīs galvaskausu DNS analīzes atklāja, ka vienam no zēniem bija Rietumeirāzijas izcelsme, bet otram Austrumeirāzijas. Trešais savukārt bija cēlies no Austrumāzijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu