Pārdošanā nonācis Sanfrancisko arhitektūras lepnums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Līdzīgi kā Kreislera ēka, arī Sanfrancisko arhitektūras lepnums ir iekļuvis nekustamo īpašumu tirgū. Tā ir Transatlantiskā piramīda - piramīdas formas debesskrāpis, kas līdz pat 2018. gadam bija šīs pilsētas augstākā ēka.   

Teju 260 metrus augstā ēka ar 43 stāviem ir celta 1972. gadā un jau gadu desmitiem līdz ar Zelta vārtu tiltu bijusi ASV "Saules pilsētas" simbols. Lai gan sākotnēji daudzi izsmēja ēkas neparasto dizainu, tā ātri vien iekaroja gan vietējo iedzīvotāju, gan tūristu sirdis. Nu šis pilsētas arhitektūras lepnums un vēl divas blakus esošās ēkas ir nonākušas nekustamo īpašumu tirgū par 600 miljoniem dolāru - to pārdošanā izlicis līdzšinējais īpašnieks un sākotnējais ēkas pasūtītājs, apdrošināšanas uzņēmums "Transamerica Corporation". 

Foto: Pixabay

Ēkas autors ir arhitekts Viljams Periera, kas tolaik vadījās pēc tā laika uzņēmuma vadītāja Džona Beketa ieteikumiem. Vadītājs bija iecerējis brutālisma stila ēku piramīdas formā - viņš ticēja, ka piramīdas forma garantēs perfektu dabisko apgaismojumu visos ēkas stāvos. Šis ambiciozais projekts 60. gadu beigās krietni satricināja pilsētplānotājus un medijus. Tolaik pilsētplānotāji šo ēku dēvēja par "necilvēcīgu veidojumu", bet arhitektūras kritiķis no žurnāla "The Washington Post" topošo Transatlantisko piramīdu nosauca par "vidusšķiras Visuma Naglu". Tomēr pēc uzcelšanas skaļie saukļi tika ņemti atpakaļ, un nu ēku sāka slavēt. Vietējā avīze "SFGate" rakstīja: "Ar katru gadu Perieras celtne kļūst arvien pievilcīgāka pilsētas acīs. Tas ir spēcīgs arhitektoniskās vīzijas izpildījums ar vienkāršības un rūpju pieskārienu."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu