Kas izraisīja Amazones ugunsgrēkus? (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Amazones lietus mežu ugunsgrēks.
Amazones lietus mežu ugunsgrēks. Foto: Reuters/ScanPix

Ugunsgrēki pašlaik plosa ļoti plašas Amazones lietus mežu teritorijas Brazīlijā, kas šogad piedzīvojusi rekordlielu ugunsgrēku skaitu. No tiem puse norisinājusies tieši Amazones reģionā.

Kā vēsta “Reuters”, salīdzinājumā ar 2018. gadu ugunsgrēku skaits pieaudzis par 83 procentiem, kas ir augstākais rādītājs, kopš aģentūra sāka veikt uzskaiti 2013. gadā.

Eksperti šogad laika posmā starp janvāri un augustu Brazīlijā ir identificējuši 72 tūkstošus ugunsgrēku, kas ir par 40 tūkstošiem vairāk, nekā reģistrēts visa 2018. gada laikā.

Kas izraisījis visus šos ugunsgrēkus?

Kā vēsta NASA, Amazones lietus meži vēsturē vienmēr ir bijuši relatīvi noturīgi pret ugunsgrēkiem, jo vide tajos vienmēr bijusi mitra. Savukārt pieaugot sausuma periodu biežumam un intensitātei mūsdienās – fenomenam, kas ir saistīts ar antropogēnajām klimata pārmaiņām – un cilvēku aktivitātēm lietus mežos, ugunsgrēku iespējamība strauji palielinās.

Lai arī dabiskie ugunsgrēki sausajā sezonā, kas ilgst no augusta līdz novembrim, nereti notiek, tie mēdz būt relatīvi mazi un ar zemu intensitāti.

Savukārt par pašlaik notiekošajiem ugunsgrēkiem zinātnieki saka, ka tos visticamāk izraisījušas cilvēku aktivitātes.

“Šī ir viena no divām reizēm, kad Amazonē norisinājušies tādi ugunsgrēki. Nav nekādu šaubu, ka tie izcēlušies strauji notiekošās mežu izciršanas dēļ,” izdevumam “National Geographic” stāstīja ekologs Tomass Levdžojs.

Nesen ievāktie dati parāda, ka Amazones lietus mežu izciršanas temps ir tā pieaudzis, ka katru minūti tiek zaudēta koku platība trīs futbola laukumu izmērā, rakstīts ziņu izdevumā “The Guardian”.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad Amazones lietus mežu ugunsgrēki tika saistīti ar neierasti retām lietavām, eksperti saka, ka šogad apstākļi tomēr ir relatīvi mitri.

“Šogad nav nekā neierasta klimata ziņā Amazones reģionā. Lai arī sausuma sezonā rodas apstākļi, kas ir labvēlīgi ugunsgrēka izplatībai, tomēr tā sākšana ir cilvēka apzināta vai nejauša rīcība,” komentēja eksperti.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu