Lietuvas premjers guvis pārliecību, ka Latvijas pagaidām neplāno pirkt elektrību no Baltkrievijas AES

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AES. Ilustratīvs attēls.
AES. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis guvis pārliecību, ka Latvija pagaidām neplāno pirkt elektrību no Astravjecas atomelektrostacijas (AES) Baltkrievijā, piektdien pēc Baltijas valstu Ministru prezidentu tikšanās žurnālistiem sacīja Skvernelis.

Lietuvas premjerministrs informēja, ka viņš ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pārrunāja Latvijas valdības lēmumu par elektroenerģijas tirdzniecības organizēšanu ar trešajām valstīm, par ko kaimiņvalsts iepriekš pauda bažas, ka tādējādi Latvija plānojot pirkt elektrību no Lietuvas kritizētās Astravjecas AES.

"Kariņš man apstiprināja, ka pagaidām nav pieņemts lēmums iegādāties elektrību no Astravjecas AES. Mani apmierina Latvijas premjera sacītais," teica Skvernelis.

Savukārt Kariņš skaidroja, ka Latvijas elektrības tirgus ir atvērts un tas balstās uz brīvu konkurenci, tāpēc patlaban Latvijā tiek tirgota elektrība, kas saražota Baltijas, Skandināvijas u.c. Pēc viņa teiktā, tā kā Lietuva Astravjecas AES dēļ slēdza starpsavienojumu ar Baltkrieviju, tad Latvija meklē iespējas iepirkt elektrību no Krievijas.

"Mūsu energosistēmas mērķis ir nodrošināt pēc iespējas zemākas cenas patērētājiem. Jo lielāka konkurence, jo zemākas cenas," piebilda Kariņš.

Savukārt Igaunijas Ministru prezidents Jiri Ratass uzsvēra, ka visām Baltijas valstīm ir svarīgi, lai Astravjecas AES tiktu ievērota kodoldrošība.

Kā vēstīts, Lietuvas ziņu portāls "15min.lt" aizvadītajā trešdienā rakstīja, ka laikā, kad Lietuva gatavojas bloķēt elektroenerģijas importu no Baltkrievijā topošās Astravjecas AES, uzskatot kaimiņvalsts spēkstaciju par nedrošu, Latvija šo elektroenerģiju plāno pārdot, apejot Lietuvu.

Pēc tam Lietuvas prezidents Gitans Nausēda izteica nožēlu par šādu Latvijas lēmumu. Savukārt premjerministrs Krišjānis Kariņš raidījumam "LNT Ziņas" uzsvēra, ka acīmredzot noticis pārpratums, jo Latvijas valdība nav lēmusi par elektrības pirkšanu no Baltkrievijas.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. No Latvijas robežas topošo kodolspēkstaciju šķir aptuveni 110 kilometri.

Minska apgalvo, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem. Vienlaikus Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko iepriekš īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk, tikmēr Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu