„Peldošā Černobiļa” sāk ceļu uz Čukotku (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Atomelektrostacija „Akadēmiķis Lomonosovs"
Atomelektrostacija „Akadēmiķis Lomonosovs" Foto: AFP/SCANPIX

23.augustā no Murmanskas ceļu uz Krievijas Tālajiem austrumiem uzsākusi 10 gadus būvētā atomelektrostacija „Akadēmiķis Lomonosovs”. Ekologi ir nobažījušies par energobloka drošību un nosaukuši to par „Peldošo Černobiļu”. Laikraksts „Financial Times” vēsta, ka energoblokam jāpārvar 5000 kilometrus tāls ceļš, kurā to pavadīs un uz priekšu dzīs trīs velkoņi.

Elektroenerģijas ražošanu plānots uzsākt 2019.gada beigās, kompensējot novecojušās Bilibinskas atomelektrostacijas un Čaunskas termoelektrostacijas jaudas. Tā kā „Akadēmiķis Lomonosovs” uz Krievijas Tālajiem Austrumiem ceļos gar ziemeļu piekrasti, galamērķis – Pevekas osta tam jāsasniedz līdz vasaras navigācijas sezonas beigām. Parastie kuģi, kas nav piemēroti ceļošanai ledājos un tāda ir arī peldošā atomelektrostacija, kurai pašai nemaz nav dzenskrūvju, noteikto maršrutu tai skaitā visgrūtāko austrumu posmu spēj mērot augustā un septembrī.

Laikraksts „Vedomosti” vēsta, ka „Akadēmiķis Lomonosovs” ir pasaulē pirmā peldošā atomelektrostacija un pirmā peldošā kodolstacija, kas ražo arī siltumu kopš amerikāņu militārā kodolreaktora „MH-1A Sturgis” laikiem, kad tas no 1968. līdz 1975.gadam nodrošināja ar elektroenerģiju Panamas kanālu.

„Akadēmiķa Lomonosova” celtniecība Baltijskas rūpnīcā sākās 2008.gadā un tā pamatā ir divi kuģu kodolreaktori КЛТ-40С, kas līdz šim jau izmantoti divos ledlaužos. Stacijas jauda ir 70 megavati. 2016.gadā tika lēsts, ka peldošās atomelektrostacijas izmaksas būs aptuveni 30 miljardi rubļu (€413 miljoni), no kuriem vairāk nekā 7 miljardus izmaksās krastā izvietojamās iekārtas – elektroapakšstacija, kas pieņems un nodos tālāk elektroenerģiju, kā arī kabeļi.

Krievijas uzņēmums „Rosatom” iecerējis, ka šādi tā sauktās mazās atomenerģētikas projekti ļaus nodrošināt ar elektroenerģiju attālus Krievijas reģionus, kur nav rentabli būvēt parastās atomelektrostacijas. Tomēr saistībā ar 8.augusta notikumiem Arhangeļskas apgabalā, kad ar kodolreaktoru darbināmas raķetes sprādzienā gāja bojā vismaz trīs cilvēki, ir pastiprinājušās diskusijas par šādu objektu drošību un to ietekmi uz vidi.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu