Polija apliecina gatavību izvietot ASV kodolraķetes (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Saistībā ar to, ka spēku zaudējis Līgums par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INFT), Polijas premjers Mateušs Moraveckis ir paudis gatavību izvietot ASV kodolraķetes Eiropā.

„Jautājums par vidējā darbības rādiusa raķešu izvietošanu Eiropā ir jāapspriež un jāizlemj NATO ietvaros”, tā sestdien, 24.augustā Funke grupas laikrakstos un Francijas avīzē Ouest-France publicētā intervijā pavēstījis Polijas premjers Mateušs Moraveckis.

Pēc viņa teiktā, Krievija nav izpildījusi 1988.gadā noslēgtā INFT līguma prasības par vidējā darbības rādiusa raķešu neizvietošanu Eiropā, tādēļ Polijas premjeram ir saprotamas NATO bažas, vēsta DW.com

Vienlaikus Polijas valdības vadītājs paudis atbalstu iecerei izstrādāt jaunu visaptverošu atbruņošanās līgumu, kam pievienotos arī Ķīna. „Draudi brīvajai pasaulei nāk ne tikai no Maskavas, bet arī no Pekinas”, skaidro Moraveckis.

ASV 2019.gada februāra sākumā izstājās no Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), atsaucoties uz to, ka Krievija jau vairākus gadus izstrādā vidējā darbības rādiusa raķešu sistēmu 9М729. Vašingtona apgalvo, ka šī ar kodolgalviņu aprīkojamā spārnotā raķete var sasniegt mērķus vairāk nekā 2000 kilometru rādiusā. Krievija ASV apsūdzības noraida un līguma pārkāpšanā vaino Vašingtonu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu