Tramps: Džonsons ir "īstais cilvēks" "brexit" procesa vadīšanai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps uzteicis Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu kā "īsto cilvēku" Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) vadīšanai.

G7 valstu samitā Francijas pilsētā Biaricā notikusī saruna bija abu līderu pirmā tikšanās kopš Džonsons jūlija beigās kļuva par britu premjeru.

Uz žurnālistu jautājumu, kādu padomu Tramps devis Džonsonam saistībā ar "brexit", ASV prezidents atbildējis, ka britu premjeram "padoma nevajag, viņš ir īstais cilvēks šim darbam".

"Es to esmu teicis jau ilgstoši," piebilda Tramps un noradīja, ka tādi ASV prezidenta izteikumi neiepriecināja iepriekšējo Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju, kas amatu atstāja jūlijā.

Pirms tikšanās Džonsons bija izteicis aicinājumu Trampam atcelt "būtiskus ierobežojumus" Lielbritānijas kompānijām, kas vēlas eksportēt uz ASV tirgu, norādot, ka tie varētu traucēt brīvās tirdzniecības līgumam abu valstu starpā pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

Tomēr ASV prezidents paziņoja, ka "mēs strādājam pie ļoti plaša tirdzniecības līguma [ar Lielbritāniju], un domāju, ka tas izdosies".

Viņš lielījās, ka drīzumā tiks noslēgts "ļoti liels tirdzniecības līgums, lielākais, kāds mums jebkad ir bijis".

Džonsons sarunas gaitā apsveica Trampu ar ASV ekonomikas spēcīgumu, uzteicot to kā fantastisku, tomēr pauda arī satraukumu par ASV un Ķīnas tirdzniecības saspīlējumu, lai gan tiešu kritiku Džonsons neizteica.

"Tikai pieminēšu biklu, kuslu piezīmi par mūsu uzskatiem saistībā ar tirdzniecības karu - mēs visā visumā atbalstām tirdzniecības mieru," Džonsons teica Trampam un piebilda, ka "Lielbritānija pēdējo 200 gadu laikā no brīvās tirdzniecības ir ieguvusi tik daudz".

Uz to Tramps retoriski jautāja: "Un kā ar pēdējiem trim gadiem?" Kopš breksita referenduma 2016.gadā Lielbritānijas tirdzniecības attiecības ir sarežģījušās, jo partneriem nav skaidrības par nākotni pēc breksita.

Tramps arī paziņoja, ka ASV ir "ļoti tuvu tam, lai noslēgtu plašu darījumu ar Japānu". Abas puses darbu pie tā turpinājušas piecus mēnešus.

G7 samita laikā Trampam paredzēta tikšanās arī ar Japānas premjerministru Sindzo Abi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu