Honkongas policija demonstrantu izklīdināšanai pirmo reizi izmanto ūdens lielgabalus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Hongkongā
Protesti Hongkongā Foto: JEROME FAVRE / EPA

Honkongas policija svētdien pirmo reizi pret protestētajiem izmantoja ūdens lielgabalus, saasinoties sadursmēm starp demonstrantiem un policiju, novēroja ziņu aģentūra AFP.

Tūkstošiem cilvēku svētdien, neskatoties uz lietu, izgāja miermīlīgā demonstrācijā Honkongā, bet tad agresīvu aktīvistu grupa iesaistījās sadursmēs ar policiju, veidojot barikādes, metot bruģa gabalus un degbumbas. Policija atbildēja ar asaru gāzi.

Policija ielās nogādāja ūdens lielgabalu automašīnas un parādīja brīdinājuma zīmes, ka tie tiks izmantoti, ja pūlis neizklīdīs.

Kā vēstīja ziņu aģentūra DPA, ūdens lielgabali uz īsu brīdi tika pavērsti pret demonstrantiem, sekojot tiem vairākus simtus metru, līdz demonstranti izklīda sānu ielās.

Iepriekš Honkongas policija bija paziņojusi, ka ūdens lielgabali tiks izmantoti tikai "plaša mēroga sabiedriskajās nekārtībās".

Ķīna ar dažādām propagandas un iebiedēšanas metodēm ir mēģinājusi ierobežot protestus, kas turpinās trešo mēnesi.

Piemēram, Honkongas metro kompānija MTR svētdien jau otro dienu slēdza savas stacijas protestu tuvumā. Ķīnas valsts mediji iepriekš apsūdzēja Honkongas transporta sistēmu par vienīgo transporta veidu, kā protestētāji nonāk uz masu pasākumiem.

Sestdien pēc vairākas dienas ilgušā relatīvā miera Honkongā atsākās policijas un protestētāju sadursmes, kārtības sargiem demonstrantu izklīdināšanai pielietojot asaru gāzi un stekus.

Demonstranti sestdien būvēja barikādes un dedzināja ielās. Policija paziņoja, ka par dažādiem pārkāpumiem ir aizturējusi 29 cilvēkus vecumā no 17 līdz 52 gadiem. Cilvēki aizturēti par nelikumīgu pulcēšanos, uzbrukuma ieroču glabāšanu un uzbrukumu policistam, kā arī citiem noziegumiem.

Mediķi atklājuši, ka desmit cilvēki pēc sestdienas sadursmēm nogādāti slimnīcā, bet divu veselības stāvoklis tiek vērtēts kā smags.

Sākotnējais protestu cēlonis Honkongā bija likumprojekts, kas paredzēja sodāmo izdošanu Ķīnai, taču tagad tie izvērtušies plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiju un nosoda policijas brutalitāti pret miermīlīgiem demonstrantiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu