Dienvidkoreja sāk ikgadējās strīdus salu aizsardzības mācības (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/AFI

Dienvidkoreja svētdien sākusi ikgadējās divu dienu militārās mācības, kurās praktizē maz ticamu scenāriju, ka Japāna uzbruktu strīdus salām valsts austrumos.

Ikgadējās mācības notiek dažas dienas pēc tam, kad Dienvidkoreja paziņoja par lēmumu izbeigt izlūkošanas informācijas apmaiņas līgumu ar Japānu, tādējādi vēl vairāk saasinot abu valstu attiecības, kurās radies saspīlējums saistībā ar kompensācijām, ko pieprasījusi Seula par dienvidkorejiešiem, kuri Otrā pasaules kara laikā bija spiesti strādāt Japānas uzņēmumu labā.

Divu dienu mācības iesaistīti militārie kuģi un lidmašīnas, paziņoja Dienvidkorejas jūras spēki, detalizētāku informāciju nesniedzot.

"Japāņu jūras teritoriju aizsardzības mācību" mērķis ir nostiprinās armijas spējas aizsargāt Tokdo jeb Takešimas salas pret teorētisku Japānas uzbrukumu.

Šīs salas Japāņu jūrā kopš 1945.gada kontrolē Dienvidkoreja, bet uz tām pretendē arī Japāna, kura uzskata, ka Dienvidkoreja salas okupējusi pretlikumīgi.

Japāna mācības kritizēja kā "pilnīgi nepieņemamas" un pieprasīja to apturēšanu. Japānas Ārlietu ministrija kaimiņvalstij paudusi protestu, izmantojot diplomātiskos kanālus.

Lai gan uzbrukums no Japānas ir ļoti maz ticams scenārijs, Tokdo salu aizsardzības mācības Dienvidkoreja pirmo reizi sarīkoja 1986.gadā un kopš 2003.gada rīkojusi tās divas reizes gadā.

Šogad mācības ir aizkavējušas, jo ir pieaudzis saspīlējums attiecībās ar Japānu. Jūlijā Japāna noteica jaunus ierobežojumus Dienvidkorejas tehnoloģiju kompānijām būtisku materiālu eksportā. Gan Dienvidkoreja, gan Japāna dzēsusi otru valsti no uzticamu tirdzniecības partneru saraksta.

Japāna un Dienvidkoreja abas ir demokrātijas, tirgus ekonomikas un ASV sabiedrotās, un abas valstis jūt apdraudējumu no Ziemeļkorejas puses, taču savstarpējās attiecības uzlabot kavē teritoriālās domstarpības un vēsturiski jautājumi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu