Māra Briežkalna kvintets pārstāvēs Latviju Tokijas Džeza festivālā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Māra Briežkalna kvintets
Māra Briežkalna kvintets Foto: publicitātes

Šā gada augusta beigās un septembra sākumā Japānas galvaspilsētā norisināsies 18. starptautiskais Tokijas Džeza festivāls, kurā 31. augustā un 1. septembrī pirmoreiz uzstāsies arī mākslinieki no Latvijas - Māra Briežkalna kvintets ar programmu "Latvian Evergreens".

Tokijas Džeza festivāls katru gadu ir lielākais šā žanra notikums Japānā, kas notiek vairākās lokācijās un ko, piemēram, pērn apmeklēja apmēram 90 000 cilvēku. Mūsu mākslinieki uzstāsies uz festivāla galvenajām skatuvēm - attiecīgi "The Hall" un "The Plaza".

Bundzinieka Māra Briežkalna kvintetā muzicē arī taustiņinstrumentālists Viktors Ritovs, mutes ermoņiku spēlētājs un arīdzan taustiņinstrumentālists Raimonds Macats, saksofonists Kristaps Lubovs un kontrabasists Andris Grunte. Šī ir viena no vadošajām akustiskā džeza grupām Latvijā, kas uzstājusies jau daudzos starptautiskos džeza festivālos, ieskaitot "Pori Jazz", "Ottawa Jazz", "Jazz at Castle" Prāgā, kā arī "London Jazz" un "Veneto Jazz". Māra Briežkalna kvintets pārstāvējis Latviju arī starptautiskajā mūzikas gadatirgū MIDEM un uzstājies leģendārajā "Blue Note" džeza klubā Ņujorkā.

"Latvian Evergreens" ir apjomīga programma, kurā latviešu klasiskā un populārā mūzika interpretēta smalkos džeza aranžējumos, vienlaikus uztaustot arvien plašākas šā žanra robežas. Programmā iekļauti latviešu izcilāko komponistu darbu jauni aranžējumi, un tie pirmoreiz tiks prezentēti arī Japānas klausītājiem, veicinot kultūras vērtību apmaiņu. Grupa Tokijas Džeza festivālā savā manierē nospēlēs tādas mūsu mūzikas pērles kā Alfrēda Kalniņa "Brīnos es", Emīla Dārziņa "Melanholisko valsi", Arvīda Žilinska "Ziemas miegu" un vēl citus skaņdarbus, saldajā ēdienā atstājot japāņiem īpaši tīkamo Maestro Raimonda Paula "Dāvāja Māriņa".

Māra Briežkalna kvintets līdz šim izdevis piecus albumus: "Latvian Evergreens Vol 1", "Latvian Evergreens Vol 2", "Felix Jazz Party", "Jazz at Castle" un "Rothko in Jazz". Grupas līderis, bundzinieks un producents Māris Briežkalns ir arī Latvijas Radio ierakstu studijas un Mūsdienu Mūzikas centra vadītājs, ikgadējā starptautiskā improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāla "Rīgas Ritmi" mākslinieciskais direktors un starptautiskā džeza izpildītāju konkursa "Riga Jazz Stage" organizētājs. Viņš bijis arī Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskais vadītājs un bundzinieks, piedalījies vairāk kā 70 džeza un populārās mūzikas albumu ierakstos, vadījis meistarklases Norvēģijā, Vācijā un Lielbritānijā un dažādos mūziķu sastāvos uzstājies daudzviet pasaulē no Eiropas līdz Ziemeļamerikai un pat Folklenda salām.

Māra Briežkalna kvintets
Māra Briežkalna kvintets Foto: Publicitātes foto

Māra Briežkalna kvintets saņēmis sajūsmas pilnas atsauksmes, uzstājoties dažādās pasaules koncertvietās. "Ir liels gods uzņemt džeza mūziķus no Latvijas," šīs grupas viesošanās laikā Ņujorkā teica kompānijas "Blue Note International" prezidents Stīvens Bensusāns. "Mēs ticam, ka džezs ir globāla mūzika, kas nemitīgi pārveidojas, iespaidojoties no visas pasaules. Esam lepni piedalīties kultūras apmaiņas programmā, kas popularizē ticību, ka ar mūzikas palīdzību valstis var apvienoties."

"Māra mūzika apvienoja cilvēkus, pierādot, ka īstai aizrautīgu mūziķu piedāvātai mākslai ir plaša auditorija,"

piebilda Ņujorkas Universitātes Džeza studiju direktors Deivs Šrēders. "Viņa uzstāšanās un idejas perfekti saderēja ar Amerikas džeza estētiku."

"Māris Briežkalns un viņa grupa pierādīja, ka Latvijas džezs ir vairāk kā dzīvs un vesels - tas ir cilvēka garu raksturojošas kreatīvās enerģijas iemiesojums," atzīmēja arī "Half Note Records" viceprezidents Džefs Levensons. "Latvija strauji atrod savu vietu kultūras panorāmā un šīs valsts mūziķi ir nozīmīgi spēlētāji uz pasaules skatuves. Pacilājošs triumfs!"

Visticamāk, ne mirkli nav jāšaubās, ka mūsu mūziķi tiks labi uzņemti arī Japānā, jo džezs ar savas muzikālās identitātes pievienoto unikālo vērtību allaž atrod dzirdīgas ausis jebkur pasaulē.

Noderīgas saites:

Festivāla mājas lapa - www.tokyo-jazz.com.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu