Apsūdzības Domingo ir sašķēlušas operas pasauli

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Pasaulslaveno operdziedātāju Plasido Domingo Zalcburgas festivāla apmeklētāji svētdien sveica ar ovācijām, kad viņš kāpa uz skatuves pirmo reizi pēc tam, kad deviņas sievietes apsūdzēja viņu seksuālā uzbrukumā.

Domingo festivālā piedalījās Džuzepes Verdi operas "Luīze Millere" iestudējumā. Pirms izrādes skatītāji, kājās stāvot, sveica 78 gadus veco operas leģendu. Dziedātāji pa vienam pirms izrādes iznāca uz skatuves, skatītāji visus viņus sagaidīja ar aplausiem, bet Domingo iznāciena laikā gandrīz visa zāle piecēlās kājās.

"Brīnišķīga publika, labs sniegums, es domāju, tik liela skatītāju mīlestība," pēc izrādes teica Domingo, sniedzot skatītājiem autogrāfus.

Apsūdzības Domingo ir sašķēlušas operas pasauli. Divi ASV opernami nekavējoties atcēla viņa plānotās uzstāšanās, bet Eiropas opernami līdz šim ir apstiprinājuši, ka Domingo piedalīsies plānotajos uzvedumos līdz nākamā gada novembrim.

Daudzi kritizē reakciju ASV, norādot, ka izrādes atceltas, lai gan nav nekādu tiesisku pierādījumu sieviešu apgalvojumiem, turklāt astoņas no sievietēm ir runājušas anonīmi.

Zalcburgas festivāls paudis plašu atbalstu dziedātājam. Arī izrādes kolēģi soprāns Nino Mačaidze un tenors Pjotrs Bečala uzteica Domingo koncentrēšanos darbam.

Pagājušajā nedēļā medijus pāršalca ziņa, ka astoņas dziedātājas un dejotāja ziņu aģentūrai "Associated Press" (AP) apgalvoja, ka Domingo izmantojis savas varas pozīcijas, lai piespiestu viņas iesaistīties seksuālās attiecībās.

Senākās apsūdzības ir no pagājušā gadsimta 80. gadiem. Sievietes apsūdzēja Losandželosas Operas ilggadējo ģenerāldirektoru par uzmākšanos šajā un citos opernamos, mēģinot piespiest viņas uz seksuālām attiecībām. Vairākas sievietes paziņoja, ka viņš viņas kārdināja ar darbu un atteikuma gadījumā sodīja profesionāli.

Apsūdzības ietver grābstīšanos zem svārkiem, uzmācīgus telefona zvanus, uzaicinājumus uz viesnīcu numuriem un dziedātāja dzīvokli, kā arī nevēlamu pieskaršanos un skūpstīšanu.

Foto: AP/Scanpix

Operdziedātājs noliedzis, ka būtu vainīgs šajās apsūdzībās.

Spānijā dzimušais Domingo bija viens no slavenākajiem operdziedātājiem pagājušajā gadsimtā un piedalījās projektā "Trīs tenori" kopā ar Lučāno Pavaroti un Hosē Karrerasu. Pēdējos gados Domingo kļuvis par baritonu un joprojām uzstājas opermūzikas cienītāju pārpildītās zālēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu