Arheologi pēta nacistu un padomju propagandas rīku – mistisko Prāgas pils skeletu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Institute of Archaeology of the CAS, Prague Castle Excavations

Jaunā pētījumā arheologi atklājuši jaunu informāciju par mistisko viduslaiku skeletu, kas 20. gadsimta 20. gados tika atrasts Prāgas pilī, bruņots ar zobenu, cirvi un nažiem.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Antiquity”, mūsu ēras 10. gadsimtā apglabātā skeleta atliekas tika atrastas zem slavenās Čehijas pils pagalma 1928. gadā.

Vēlāk bruņoto skeletu propagandas mērķiem izmantoja gan nacisti, gan padomju vara. Nacisti pasludināja, ka apglabātais ir vikings, bet padomju vara uzskatīja to par diženu slāvu varoni. Vēlāk skelets kļuva par daļu no Čehijas neatkarības kustības.

Pētnieku komandas sastāvā ietilpa arī divi profesori no Lielbritānijas.

Foto: Institute of Archaeology of the CAS, Prague Castle Excavations

“Pēdējā laikā vairākos pētījumos zinātnieki vēlreiz pievēršas šīm atliekām, sniedzot jaunu to analīzi. Kapā atrastie priekšmeti nav čehu izcelsmes, piemēram, zobens, cirvis, uguns piešķīlējs (izplatīts priekšmets vikingu vidū), trauks un naži ir no dažādām pasaules vietām,” rakstīts paziņojumā.

Pētnieki stāsta, ka īpašas uzmanības vērts ir zobens, jo tas ir vienīgais zobens, kas atrasts Prāgas pils apbedījuma vietās.

“Iespējams, ka tas bija slāvs no kaimiņu reģioniem, kurš pieprata senskandināvu un slāvu valodu. Vai arī viņš sevi uzskatīja par īstu vikingu,” raksta pētnieki, piebilstot, ka identitātes jautājums viduslaikos bija visai sarežģīts.

Foto: Unsplash

Pēdējos gados arheologi atklājuši daudz jaunas pārsteidzošas informācijas par gadsimtus seniem apbedījumiem dažādās Eiropas vietās. Piemēram, kāda vikingu karotāja atliekas, kas tika atrastas Zviedrijā un tika uzskatītas par vīriešu dzimuma karotāja atliekām, izrādījās sievietes.

Savukārt Lielbritānijā, ieklājot ūdensvadus, strādnieki atklāja antīku apbedījuma vietu, kurā gulēja 26 skeleti no dzelzs laikmeta un Romas impērijas perioda.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu