Veiksmes stāsts - "Saulrieta koncerti Mārupē". Saruna ar koncertu rīkotājiem (1)

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Ingus Leontjevs un Toms Liepājnieks
Ingus Leontjevs un Toms Liepājnieks Foto: publicitātes

Sākoties vasaras sezonai, jau otro gadu katru trešdienu mārupieši un viesi no visas Latvijas pulcējas Mārupē, aktīvās atpūtas parkā JIP Mārupīte, lai kopīgi sagaidītu saulrietu koncertu ciklā "Saulrietu koncerti Mārupē". Jau šajā trešdienā saulrieta koncertsezona noslēgsies ar grupas "Pērkons" koncertu, un 2020. gadā atsāksies ar jaunu sparu. Par jau paveikto, plānoto un sapņiem aicināju uz sarunu divus no šo koncertu rīkotājiem - producentu Ingu Leontjevu, kurš ikdienā darbojas mūzikas menedžmenta laukā, un Tomu Liepājnieku - koncertu līdzproducentu, kurš paralēli ir arī Rīgas Aktieru studijas vadītājs un pasniedzējs.

TVNET: Nu jau otro gadu pēc kārtas Mārupē plašumā iet tāds kā neliels mūzikas festivāls, precīzāk koncertu sērija ar romantisko nosaukumu “Saulrieta koncerti”. Kuram radās ideja par šādu koncertu rīkošanu?

Toms: Atvaino, gribu palabot. Saulrieta koncerti Mārupē. Un tas ir ļoti būtiski. Jo tādi saulrieti, kādi trešdienās ir Mārupē, nav nekur citur.

Ingus: Tieši tā, Tom!

Toms: Jā, bet par ideju. Nu, tā ideja pieder Ingum. Bet sākās, protams, ar Ilmāru, kurš ir vietas saimnieks un kurš palūdza man palīdzēt uztaisīt tādu kā atklāšanas ballīti JIPĀ toreiz. Pirms tam tur bija smilšu ieguves karjers, ko tapināja un vēl joprojām tapina par aktīvās atpūtas parku. Zvanīju Ingum, jo viņš tomēr menedžē un strādā ar mūziķiem. Satikāmies un nonācām pie secinājuma, ka no vienas tādas ballītes maza jēga.

Foto: "Saulrieta koncerti Mārupē": "My Radiant You" un Kārlis Būmeistars.

Ingus: Jā, jo vieta līdz tam brīdim bija maz zināma, līdz ar to sapratām, ka nepieciešam ciklisks pasākums. Labi, nosaukumu izdomāju es, pārējie – Toms, Linda, Ilmārs - neiebilda. 

Toms: Jā! Viss vispār notika kaut kā spontāni. Arī dienu, man šķiet, izdomāja Ingus. Respektīvi, ka trešdienās jātaisa šie Saulrieta koncerti.

TVNET: Vai paši esat mārupieši?

Ingus: Es ne, lai gan man šķiet, ka jau divas sezonas esmu.

Toms: Es dzīvoju kādu laiku atpakaļ Mārupē, bet tā citādi es esmu no Talsiem.

Ingus: Izbeidz, tev jāsaka, ka esi no Mārupes.

Toms: Es nevaru, Talsi nepiedos. Un atzīsties, tu arī esi kristīts baldonietis.

TVNET: Pastāstiet tiem, kas vēl nav bijuši ne uz vienu koncertu, – var braukt ar tukšu vēderu, jāņem līdzi sedziņa? Kādi ieteikumi?

Ingus: Sedziņa noteikti, nāk jau rudens. Bet, ja nopietni, tad, jā, cilvēki ir laipni lūgti paņemt līdzi savus pledus, ja auksts, vai sedziņas. Krēsli arī noderēs.

Toms: Jā, īstenībā var redzēt, ka ir cilvēki, kas jau ir ekipējušies. Nāk ar saviem makšķernieku krēsliem un sēž ka prieks.

Ingus: Attiecībā uz ēdieniem un dzērieniem. Protams, mums uz vietas ir tirgotāji, kas speciāli piemeklēti šim pasākumam. Līdz ar to pie viņiem var paēst un padzert. Tiem, kas grib nākt ar savu ēdienu un dzērienu, tiem šosezon ir iespēja noīrēt galdu, samaksājot simbolisku korķa naudu par alkoholiskajiem dzērieniem.

Cilvēki bieži izvēlas tos nomāt un savienot savus personīgos svētkus – dzimšanas dienas, vārdadienas - ar Saulrieta koncertiem.

Toms: Ingus, pasaki, ka galdiņu skaits ir stipri ierobežots.

Ingus: Jā, Tom, galdiņu skaits ir ierobežots stipri.

Toms Liepājnieks
Toms Liepājnieks Foto: publicitātes

TVNET: Noslēdzoties otrajai koncertsezonai, pastāstiet, kādi uzlabojumi, izmaiņas veiktas, salīdzinot ar pirmo gadu?

Ingus: Oi, ar ko lai sāk?

Toms: Nu, sāc ar sākumu.

Ingus: Jā, mēs mainījām skatuves lokāciju, lai teritorijā varētu ietilpt vairāk cilvēku, ja tāda nepieciešamība.

Toms: Tāpat darbs pie teritorijas ir nebeidzams. Teritorija visu laiku tiek sakopta un attīstīta, lai apmeklētāji ne tikai koncertos, bet arī ikdienā justos labāk. Par to rūpējas vietas saimnieki Ilmārs un Linda.

Ingus: Patiesībā visu laiku notiek rūpīgs darbs visas vasaras garumā, un pat pirms, rūpējoties gan par koncerta māksliniecisko sastāvu, gan arī visu laiku attīstot un pilnveidojot konceptu.

Toms: Un ļoti liels darbs notiek aizkulisēs. Lai tas, kas apmeklētāju ērtībām un labsajūtai šķiet pašsaprotams, arī būtu pašsaprotams.

Ingus Leontjevs
Ingus Leontjevs Foto: publicitātes

TVNET: Kāda ir ietilpība? "Prāta vētru" vai Donu jau laikam vēl nevarat atļauties aicināt?

Ingus: Ietilpība pašā JIP teritorijā ir liela. Atkarībā, kurā vietā koncerts vai pasākums tiek rīkots. Bet konkrēti Saulrieta koncertu šīs sezonas apmeklējuma rekords bija 2500 cilvēku.

Toms: Jā, un man liekas, ka tie jau bija griesti. Savukārt par to, vai varam atļauties Donu vai "Prāta vētru"... Es nezinu... varam, Ingus?

Ingus: Es nezinu, varam, Tom?

Toms: Teiksim tā, to, vai varam kaut ko atļauties vai nevaram, tas ir stiepjami relatīvs jēdziens. Atkarībā kādā formātā. Ir droši vien formāts, kurā varam, un ir, kurā noteikti nevaram.

Ingus: Un, paturpinot Tomu, - formāts, kurā nevaram, ir saistīts ar to, ka šobrīd paši darbojamies bez jebkādas blakus piešprices no ārpuses.

Toms: Viņš ar to domā euro.

Ingus: Paldies par precizējumu, Tom.

Toms: Lūdzu! 

Ingus: Saulrieta koncerti Mārupē ir privātā iniciatīva. Līdz ar to, cik varam, tik ceļam...

Toms: Un reizēm bišķi vairāk...

Ingus: Bet ja Dons vai "prātnieki" vēlas atbraukt ciemos pie mums, laipni lūgti!

TVNET: Pēdējos gados parādījušies līdzīgas koncepcijas mūzikas koncerti, proti, tiek akcentēts kaut kas blakus mūzikai stāvošs. Piemēram, ir festivāls "Ezera skaņas", kur cilvēkiem ir svarīgi ne tik daudz tas, kas notiek uz skatuves, bet kā tiek baudīts process - laivā uz ezera. Arī jūs akcentējat saulrietus... Vai tas ir veids, kā piesaistīt pasākumiem jauno mileniāļu paaudzi, kuriem forma ir īpaši būtiska?

Ingus: Organizējot pasākumus, godīgi sakot, nevienu reizi neiešāvās doma par, kā tu pieminēji, par milieniāļu paaudzi...

Toms: Atvaino, Jāni, Ingus nemaz nezina, kas ir mileniāļi. Iespējams, ka tas ir veids, kā piesaistīt, lai arī mums tas nebija noteicošais. Mūsu auditorija ir diezgan plaša, atkarīgs no konkrētā koncerta mākslinieku sastāva. Bija ideja par koncertiem trešdienu vakaros, un, kad tā radās, vienkārši bijām JIPā, tur bija skaists saulriets.

Ingus vienkārši iekliedzās "Saulrieta koncerti Mārupē", Linda, Ilmārs un es piekritām.

Ingus: Bet, ja beidzot nopietni, tad, protams, mums ir svarīga šī blakus stāvošā lieta. Un šī blakus stāvošā lieta mūsu gadījumos ir kopīga saulrieta sagaidīšana vasaras trešdienu vakaros meža ielokā pie ezera.

Saulrieta koncerti Mārupē
Saulrieta koncerti Mārupē Foto: publicitātes

TVNET: Nosauciet katrs savus top3 šīs vasaras koncertus.

Ingus: Man tie noteikti ir top 13, un tie ir visi koncerti šosezon.

Toms: Pilnīgi pievienojos! Un no tiem 13 īpaši tie, kad bija lietains laika apstāklis, bet cilvēki joprojām bija, mazāk pēc skaita, bet vienotāki pēc būtības.

TVNET: Kādi plāni uz nākamo gadu? Varbūt vienu lielu Saulrieta festivālu?

Ingus: Plāni noteikti ir lieli un ietilpīgi. Bet kaut ko konkrētu teikt tagad nebūtu prātīgi, jo viss atkarīgs no partneriem topošajiem.

Toms: Paldies, Jāni, par ideju, īstenībā laba ideja. Vislatvijas saulrieta festivāls. Viss! Pierakstām, Ingus, kamēr kāds nenofenderē.

Foto: Saulrieta koncerti Mārupē

***

Pēdējo sezonas koncertu vadīs Radio SWH ētera personība, improvizācijas teātra "Spiediens" aktrise Sanda Dejus. Iepriekš koncerta vadītāja lomā iejutušies aktieri Gundars Āboliņš, Toms Liepājnieks, Imants Strads, Normunds Bērzs, komiķi Rūdolfs Kugrēns un Edgards Bāliņš, kā arī rokeris Frīdis jeb Aivars Freimanis un UFO jeb Kaspars Upaciers.

Koncerta sākums plkst. 19.00.

Sakarā ar to, ka vietu skaits ir ierobežots, apmeklētāji tiek aicināti ierasties savlaicīgi ņemot arī līdzi savu pledu, vai kādu saliekamu krēsliņu.

Tāpat biļetes var iegādāties lētāk iepriekšpārdošanā "Biļešu paradīze" kasēs un internetā.

Pasākuma dienā un pērkot uz vietas, biļetes cena 10 eur. Bērniem līdz 14 gadu vecumam, pieaugušā pavadībā, ieeja bez maksas.

Autostāvvieta bez maksas.

Video atskats: 2. sezona Saulrieta koncerti Mārupē - Opus pro/ Ginta Krievkalna/ Frīdis.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu