LU prasa tiesai likt valdībai rektora amatā apstiprināt Muižnieku (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Indriķis Muižnieks
Indriķis Muižnieks Foto: Valsts kanceleja

Latvijas Universitāte (LU) pirmdien vērsusies Administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu pret Latviju, lūdzot tiesu uzlikt par pienākumu Ministru kabinetam izdot labvēlīgu administratīvo aktu - apstiprināt Indriķi Muižnieku par LU rektoru, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

LU vērsusies tiesā, lietā atbildētāja pusē pieaicinot izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP) un Ministru kabinetu. Augstskolu tiesā pārstāv zvērināts advokāts Benno Butulis.

Pieteikumā tiesai izklāstīti apstākļi, kas attiecas uz LU rektora vēlēšanu procesu, kā arī sekojošajiem notikumiem, kuru rezultātā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinājusi valdību Muižnieku LU rektora amatā neapstiprināt.

Augstskolā norādīja, ka saskaņā ar valsts varas dalīšanas principu izpildvarai jārespektē tiesu varas kompetence, savukārt tiesisku strīdu risināšana piekrīt tiesu varai.

Tiesai pieteikumā uzsvērts, ka patlaban neesot konstatējami būtiski Augstskolu likuma un augstskolas Satversmes pārkāpumi, kas liegtu Muižnieku apstiprināt LU rektora amatā.

Augstskola lūdz tiesu uzlikt par pienākumu Ministru kabinetam izdot labvēlīgu administratīvo aktu - apstiprināt Muižnieku par LU rektoru, kā arī pieņemt lēmumu par pagaidu noregulējumu, nosakot, ka līdz LU rektora apstiprināšanai rektora pienākumu izpildītājs ir iepriekšējais rektors Muižnieks, savukārt līdz sprieduma stāšanās spēkā brīdim LU nav tiesību un pienākuma rīkot atkārtotas rektora vēlēšanas.

Kā ziņots, balstoties uz Valsts kancelejas paustajām bažām par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, valdība otrdien nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu uz nedēļu, lai dotu laiku ministrijai sagatavot pamatotāku rīkojuma projektu.

Valsts kancelejas juriste valdības sēdē skaidroja, ka kanceleja sniedz tikai juridisko viedokli, bet lēmums jāpieņem valdībai. Kancelejas juriste gan secināja, ka pamatā visa IZM argumentācija balstās uz apsvērumiem pieņēmumu formā, uz kuriem Ministru kabinets balstīties nevar. Viņi norādīja, ka ir divas iespējas - rīkojuma projektu labot, vai arī ministriem jābalso un jāpieņem konkrēts lēmums.

"Attīstībai/Par" ministri otrdien aicināja vēl nelemt par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, bet gan lemt tad, kad tiesību akts tiktu sagatavots tiesiski. Šim viedoklim pievienojās "Jaunās Vienotības" un "KPV V" ministri. Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" ministri atbalstīja IZM sagatavoto rīkojuma projektu.

Premjers piedāvāja šo jautājumu sadalīt un otrdien nelemt par Muižnieka apstiprināšanu rektora amatā, bet lemt par otro jautājumu, kas nosaka, ka IZM sadarbībā ar Kultūras ministriju, Veselības ministriju un Zemkopības ministriju līdz 17.decembrim sagatavo un izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP) iesniedz izskatīšanai konceptuālo ziņojumu par augstskolu un valsts zinātnisko institūtu iekšējās pārvaldības modeļa maiņu. Ministri šo priekšlikumu atbalstīja.

IZM rosinājusi neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo, pēc tās domām, rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

LU, kopš IZM lūdza Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) sniegt atzinumu par vēlēšanu tiesiskumu, ir noliegusi visus tai piedēvētos pārkāpumus un pat pieaicināja divus zvērinātu advokātu birojus veikt neatkarīgu atzinumu. Juristi norādīja, ka LU neesot būtiski pārkāpusi Augstskolu likumu un LU Satversmi, lai Muižnieku neapstiprinātu amatā.

LU vairākkārtīgi ziņoja, ka gadījumā, ja Muižnieks netiks apstiprināts rektora amatā, lēmums tiesas ceļā tiks apstrīdēts.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu