Ķīnā aizturēts austrālietis aizdomās par "spiegošanu"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas augstskolas mācībspēks Jans Hendžuņs ir aizturēts Ķīnā aizdomās par "spiegošanu", otrdien paziņoja Austrālijas ārlietu ministre Merisa Peina.

Jans vairākus mēnešus turēts apcietinājumā Pekinā bez apsūdzību izvirzīšanas, bet oficiāli ir apcietināts no 23.augusta, sacīja Peina.

53 gadus vecais demokrātijas piekritēju kustības aktīvists un ASV Kolumbijas universitātes viespētnieks Jans aizturēts janvārī neilgi pēc tam, kad no Ņujorkas bija ielidojis Ķīnas dienvidu pilsētas Guaņdžou lidostā.

Jans ir dzimis Ķīnā un savulaik tur bija diplomāts un zinātnieks. 2002.gadā viņš ieguva Austrālijas pilsonību. Jans internetā publicējis rakstus, kuros iestājies par demokrātiju un cilvēktiesībām komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

"Ja doktors Jans tiek turēts apcietinājumā par saviem politiskajiem uzskatiem, viņu vajadzētu atbrīvot," teica Peina, paužot bažas par "skarbiem apstākļiem" apcietinājumā.

Pēc šiem Peinas izteikumiem Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs paziņoja, ka Austrālijai nebūtu jāiejaucas Ķīnā ierosinātajās krimināllietās.

"Es vēlētos uzsvērt, ka Ķīna ir valsts, kurā valda likuma vara, un Austrālijas pusei būtu patiesi jārespektē Ķīnas tiesiskā suverenitāte un tai nav jāiejaucas krimināllietās Ķīnā," sacīja preses sekretārs Gens Šuans.

Ķīnas klusēšana par Jana likteni un atteikšanās nodrošināt viņa pieeju konsulārajiem pakalpojumiem ir radījušas spriedzi abu valstu attiecībās, kas ievērojami pasliktinājušās pēdējos mēnešos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu