"Johnson & Johnson" vēsturiskā prāvā atzīts par vainīgu opioīdu atkarības krīzes veicināšanā (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV medikamentu ražotājs “Johnson & Johnson” tiesā atzīts par līdzvainīgu opioīdu atkarības krīzes veicināšanā Oklahomas štatā – saistībā ar šo nodarījumu uzņēmumam nāksies maksāt 572 miljonus dolāru, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

“Johnson & Johnson” pārstāvji pēc tiesas lēmuma nekavējoties paziņoja, ka tas tiks pārsūdzēts.

Šī bija pirmā no tūkstošiem prasību, kas iesniegtas pret opioīdus saturošu pretsāpju līdzekļu ražotājiem un izplatītājiem, kas Oklahomā nonākusi līdz tiesai.

Iepriekš vienošanās par tiesvedības izbeigšanu šajā lietā bija panākuši farmācijas uzņēmumi “Purdue Pharma” un “Teva Pharmaceutical“, kas piekrita samaksāt attiecīgi 270 un 85 miljonus dolāru. Tādējādi “Johnson & Johnson” palika vienīgais atbildētājs šajā prāvā.

Tiesnesis savā lēmumā norādīja, ka uzņēmums veicinājis veselības krīzes izveidošanos, virzot tirgū atkarību izraisošus pretsāpju medikamentus, pienācīgi nebrīdinot patērētājus par riskiem.

“Šī [uzņēmuma] rīcība negatīvi ietekmēja tūkstošiem oklahomiešu veselību un drošību,” teikts tiesneša lēmumā.

Uzņēmumam piespriestā soda nauda tiks novirzīta no opioīdu atkarības cietušo ārstēšanai un aprūpei.

No opioīdu pārdozēšanas ASV periodā no 1999. līdz 2017. gadam miruši gandrīz 400 000 cilvēku, liecina ASV Slimību kontroles un novēršanas centra (CDC) apkopotie dati. Tikmēr Oklahomas štatā no opioīdu pārdozēšanas kopš 2000.gada miruši aptuveni 6000 cilvēku.

Tiesa secinājusi, ka “Johnson & Johnson” gadiem ilgi īstenojusi mārketinga kampaņu, kas noklusējusi tā produktu lietošanas radītos riskus, tā vietā koncentrējoties uz to pozitīvo ietekmi. Tā rezultātā ārsti pārāk bieži saviem pacientiem izrakstījuši pretsāpju medikamentus, kas veicinājuši atkarību un pārdozēšanas gadījumu skaita pieaugumu.

Līdzīga prāva pret atkarību izraisošo pretsāpju medikamentu ražotājiem un izplatītājiem oktobrī notiks arī Ohaio štatā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu