No degošās Amazones atmosfērā paceļas indīgs tvana mākonis (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL-Caltech

Deg Amazones lietus meži, atmosfēru piesārņojot ar milzīgiem indīgiem oglekļa monoksīda mākoņiem. Pētnieki cer, ka mākonis mēneša laikā pazudīs.

Biedējošajā attēlā, kas publicēts NASA mājaslapā, var vērot, kā veidojas mākonis starp 8. un 22. augustu. Attēls ir uzņemts ar satelītam pierīkotu instrumentu, kas uztver infrasarkano radiāciju Zemes atmosfērā.

Attēlā mākonis vispirms kā zaļgans pleķis parādās virs Brazīlijas, bet pēc tam strauji izplešas, šķērsojot Dienvidamerikas austrumu un rietumu krastus un no zaļa kļūst par dzeltenu un sarkanu. Šīs krāsu izmaiņas liecina par oglekļa monoksīda līmeņa atmosfērā paaugstināšanos divu nedēļu laikā no 100 daļiņām uz miljonu uz 160 daļiņām uz miljonu. 100 daļiņas uz miljonu zemākajos atmosfēras slāņos ir normāls līmenis, tomēr 160 jau ir ļoti augsts.

“Tāds piesārņotājs kā oglekļa monoksīds, kas var pārvarēt lielas distances, atmosfērā parasti saglabājas mēnesi. Tvana gāze šajā gadījumā atrodas 5500 metru virs degošā meža, tāpēc gaisu, ko mēs elpojam, tā īpaši neietekmē. Tiesa, stiprs vējš to var nogādāt vietās, kur tā gaisa kvalitāti var pabojāt,” rakstīts NASA preses relīzē.

Oglekļa monoksīds ir bez smaržas un garšas, kas to padara par ļoti bīstamu piesārņotāju.

Kad cilvēks ir saindējies ar oglekļa monoksīdu jeb tvana gāzi, skābekli sarkanajos asinsķermenīšos nomaina tvana gāze, kas rezultātā noved līdz smadzeņu bojājumiem vai nāvei.

Lielākā daļa tagad notiekošo Amazones ugunsgrēku ir izcēlušies cilvēka darbības rezultātā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu