AM vērtē vairākus projektus par bezpilota ūdens un sauszemes platformu ieviešanu armijas bruņojumā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Latvijas armija

Aizsardzības ministrija (AM) patlaban vērtē vairākus projektus par bezpilota ūdens un sauszemes platformu ieviešanu armijas bruņojumā.

AM Preses nodaļā skaidroja, ka atbilstoši nacionālās industrijas atbalsta un spēju plānošanas projektiem ministrija nepārprotami seko līdzi bezpilota tehnoloģiju attīstībai visās to iespējamo lietojumu jomās, kas cita starpā var izpausties kā dažāda lietojuma gaisa, sauszemes un ūdens platformu tirgus izpēte, testēšana un pakāpeniska ieviešana Nacionālo bruņoto spēku arsenālā.

Attiecībā uz bezpilota ūdens un sauszemes platformām šobrīd iekšējā izvērtēšanā ir vairāki šādi tehnoloģiju attīstības projekti, tai skaitā ar Latvijas industriālas līdzdalības potenciālu, par kuru ieviešanu Aizsardzības ministrija noteikti ziņos atbilstoši to gatavības pakāpei.

Ministrijā skaidroja, ka Nacionālie bruņotie spēki jau daudzus gadus izmanto nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas robotus "Teodor", kuriem iespējams pievienot dažādus instrumentus. Šīs sauszemes iekārtas joprojām sniedzot lielu pienesumu karavīru darbam, būtiski mazinot dzīvības riskus atmīnētājiem gan mācību laikā, gan situācijās, kad jāneitralizē valsts teritorijā atrastie kara laika nesprāgušie lādiņi.

Savukārt attiecībā uz bezpilota lidaparātiem ministrija jau iepriekš ziņojusi, ka Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem šogad testēšanas nolūkos piegādātas Latvijas ražotāju "UAV Factory" un "Atlas Aerospace" bezpilota lidaparātu sistēmas, kas ir atbilstošākas pašreizējiem ministrijas mērķiem.

Apgāde ar bezpilota lidaparātu sistēmām stiprinās Nacionālo bruņoto spēku novērošanas un izlūkošanas, kā arī netiešās uguns atbalsta vadības spējas. Šīs sistēmas paredzēts izmantot arī, sniedzot atbalstu civiliedzīvotāju glābšanas vai meklēšanas operācijās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu