ASV plāno atvēlēt 1,8 miljonus eiro Latvijas tieslietu jomas ekspertu apmācībai (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Valdība šodien atbalstījusi grozījumus Latvijas un ASV valdību līgumā par sadarbību tiesībaizsardzības jomā, kas paredz, ka ASV tuvākajos gados atvēlēs vairāk nekā divus miljonus dolāru (1 800 423 eiro) Latvijas tieslietu jomas ekspertu jomas apmācībai, lasāms valdībā šodien atbalstītajā līguma grozījumu likumprojektā.

Līguma grozījuma pamatmērķis saskaņā ar tā otro pantu ir veicināt kriminālās justīcijas sektora spēju apkarot korupciju un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, uzlabot robežu drošību, izmeklēt un iztiesātu finanšu noziegumus, kibernoziegumus un organizēto noziedzību, kā arī lai iesaistītu pilsonisko sabiedrību saistītu reformu īstenošanā, uzlabojot izmeklētāju, prokuroru un tiesnešu tehnisko spēju izskatīt sarežģītas finanšu lietas un palīdzēt valdībām izstrādāt stratēģijas kriminālvajāšanas pilnveidošanai un tiesiskuma stiprināšanai.

Sadarbība, ko paredz līguma grozījums, plānota uz laika posmu no diviem līdz četriem gadiem.

Saistībā ar līguma grozījumiem ASV valdība plāno atvēlēt finanšu līdzekļus aptuveni divu līdz divarpus miljonu dolāru apmērā augstākminēto mērķu sasniegšanai. Saskaņā ar līguma grozījuma pirmo pantu, sadarbību iespējams turpināt un dotācijas apmēru iespējams palielināt, ja sadarbībai ir labi rezultāti.

Sadarbība pamatā plānota tiesnešu, izmeklēšanas iestāžu, prokuratūras un citu iestāžu, kuru darbība saistīta ar korupcijas novēršanu nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, kā arī starptautisko finanšu un ekonomisko noziegumu novēršanu, ekspertu apmācību veidā, piesaistot ASV puses ekspertus. Attiecīgi tiks īstenota apmācība, semināri, savstarpējas konsultācijas profesionālajā darbā un juridiskā analīze, lai noskaidrotu kriminālvajāšanas pilnveidošanas un tiesiskuma stiprināšanas iespējas.

Līguma grozījumu ilgtermiņa mērķi ir Latvijas un citu Eiropas partnervalstu korupcijas apkarošanas spēju palielināšana, kā arī laika, kas nepieciešams finanšu noziegumu un citu krimināllietu iztiesāšanai samazināšana.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu