Tiesā lēmumu par neapstiprināšanu LU rektora amatā apstrīdēs arī pats Muižnieks; apsver iespēju vērsties ST (23)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Līdzšinējais Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks plāno vērsties tiesā, apstrīdot šodien valdībā pieņemto lēmumu par viņa neapstiprināšanu augstskolas rektora amatā.

Muižnieks norādīja, ka tiesā ar pieteikumu jau vērsusies arī LU, prasot atcelt valdības izdoto administratīvo aktu. Tiesā Muižnieks plāno vērsties tuvākajā laikā, pieprasot ne tikai atcelt administratīvo aktu, bet arī piešķirt viņam kompensāciju.

Tāpat Muižnieks apsver iespēju vērsties Satversmes tiesā (ST), apstrīdot Augstskolu likumā noteikto ierobežojumu viņam atkārtoti piedalīties LU rektora vēlēšanās.

Valdības sēdē Muižnieks sacīja, ka LU rektora vēlēšanu procesā bija iesaistīti ļoti daudzi cilvēki ar dažādiem viedokļiem. Viņš pauda, ka publiskajā telpā dzirdētais liecina par to, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais rīkojums vairāk uzskatāms par politisku dokumentu.

"Ar manu neapstiprināšanu nekas nemainīsies. Nākamais rektors tāpat tiks ievēlēts pēc esošās sistēmas," skaidroja Muižnieks.

Viņš uzsvēra, ka tiesisku un demokrātisku vēlēšanu ignorēšana politiska spiediena rezultātā, kas pārkāpj tiesību normas, ir bezprecedenta gadījums Latvijā un Eiropas Savienības valstīs. "Uzskatu, ka rīcība, apstrīdot demokrātiskās vēlēšanas, neliecina par krīzi universitātē - tas liecina par valsts varas izmantošanu. Lēmuma sekas nav samērojamas ar to, kas noticis universitātēm," pauda Muižnieks.

Viņš uzsvēra, ka neesot skaidrs, kādi ir šāda lēmuma politiskie zemūdens akmeņi, taču Muižnieks ir pārliecināts ka īstermiņa ieguvumi neatsver ilgtermiņa zaudējumiem akadēmiskajā sabiedrībā nacionālajā un starptautiskajā mērogā.

"Esmu pārliecināts, ka tiesiskā valstī tiesiski lēmumi galu galā uzvarēs," noslēdzot uzrunu, sacīja Muižnieks.

Kā ziņots, pēc ilgām diskusijām valdība nolēma neapstiprināt Indriķi Muižnieku LU rektora amatā, jo pēc IZM domām rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

Ministri lēmumu pieņēma balsojot. Priekšlikumu neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā atbalstīja visi ministri, izņemot trīs no partijas "KPV LV", kuri atturējās atbalstīt IZM sagatavoto rīkojuma projektu. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzsvēra, ka valdība nevar būt arbitrāžas tiesa, savukārt ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) sliecās atbalstīt LU studentu pausto, kuri aizstāvēja augstskolas autonomijas principu.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu