Klajā nāk Jāņa Irbes albums “Kas aizņēmis mūsu prātus”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Irbe
Jānis Irbe Foto: Ritvars Stankevičs

Albuma “Kas aizņēmis mūsu prātus” aizsākumi meklējami 2016. gadā, kad Jānis izdeva pirmo singlu "Paskaties". Toreiz Jānis uzsāka sadarbību ar ģitāristu Jāni Dubavu ("Aurora"). Var uzskatīt, ka tieši dziesma "Paskaties" un citas albumā dzirdamās Jāņa Dubava idejas iezīmēja virzienu kādā albums skanēs. 

Albuma nosaukums aizgūts no dziesmas "Izmanto mirkļus", kur tekstā dzirdams – “Kas aizņēmis mūsu prātus?”. Albuma mūzikas un teksta autors ir Jānis Irbe. Izņēmums ir dziesma "Aukstajā gaismā es jūtu", kur par pamatu ņemta Eduarda Veidenbauma dzeja.

Albums apvieno arī iepriekš izdotos singlus "Metro" un "Rudenī", kā arī jaunu versiju dziesmai "Aukstajā gaismā es jūtu" (tās pirmā versija tika iekļauta Latvijas mākslinieku mūzikas izlasē "Veidenbaums. Vaidi un gaidi"), kā arī vēl desmit iepriekš nedzirdētas Jāņa Irbes dziesmas. Piemēram, dziesmu "Paskaties", salīdzinājumā ar 2016. gada singlu, ģitārists Jānis Dubavs vēl papildināja ar dažām ģitāras partijām. Albuma nobeigumā vēlreiz izskan, bet citā versijā dziesma "Kopā iedegties varam".

"Šai dziesmai ir patriotiska noskaņa, kas sabiedrību mudina būt vienotai," skaidro Jānis Irbe.

Pēc sadarbības ar Juri Lasinski ("Zig zag") mūzikas un mākslas festivālā "Bildes 2018" sadarbība turpinās albumā dzirdamajā dziesmā "Daudz pametas domas". Šajā dziesmā Juris Lasinskis ir iedziedājis daļu vokāla. Bet dziesmās “Paskaties” un “Tava palodze” vokālu un fona vokālu iedziedājusi dziedātāja Gerda Gūtmane. Nozīmīgas krāsas dziesmā “Kopā iedegties varam” (lēnajai versijai) ir piešķīris Ingemars Goldmanis, jo šajā dziesmā viņš ir iespēlējis elektrisko ģitāru.

Jānis Irbe “Kas aizņēmis mūsu prātus”
Jānis Irbe “Kas aizņēmis mūsu prātus” Foto: publicitātes

Lai arī daļa mūzikas un teksta materiāla bija tapis jau labu laiku atpakaļ, iedvesmu to pabeigt Jānis saņēma tieši pēc dēla Lūisa piedzimšanas. Tādēļ arī albums pieskaras ģimenes, attiecību un sadzīviskām tēmām. Piemēram, dziesma "Izmanto mirkļus" rosina nepadoties un pabeigt iesāktās lietas, bet "Tava palodze", ka bērni atklāj mūs pašus un vietu, kur dzīvojam un kā dzīvosim nākotnē.

Būtiski vēl, ka līdz ar albumu klajā nāk arī liriku videoklips un singls „Krūze”. Video klipa autors Mārtiņš Locs.

Video: Jānis Irbe "Krūze".

Albumu producējis Jānis Irbe un Jānis Dubavs. Albums ierakstīts Jāņa Irbes mājas studijā un studijā "SKAN". Albumu miksējis Jānis Dubavs un Jānis Irbe. Albumu māsterējis Gints Sola. Albuma noformējumu ir veidojis dizaineris Mārtiņš Locs. Fotogrāfs Ritvars Stankevičs.

Albums pieejams mūzikas straumēšanas vietnēs Spotify, Apple Music, Deezer, Bandcamp u.c. Fiziskā formātā albums dienas gaismu cer ieraudzīt šī gada rudenī, bet par to informācija sekos.

Noklausies albumu.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2019
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu